HHC není na seznamu zakázaných látek. Člověk by však po nich neměl řídit

Roztomilí medvídci jako by z oka vypadli oblíbené dětské pochoutce. Pořádně zamávat přitom umí i s dospělým. HHC medvídky jsme koupili legálně v obchodě. Figurant se zeptal, jak je to s řízením. "Řídit na to je možný, protože se v tom nenachází THC," řekl prodejce.

Pak prodejce dodává, že přesto jízdu nedoporučuje. Na parkovišti reportér TV Nova vyzkoušel, jestli by figuranta pod vlivem látky odhalila policejní kontrola. První orientační test provedl policista figurantovi ještě před požitím bonbonu s HHC, aby bylo jasné, zda není ovlivněn jinou látkou. Po pár minutách byl výsledek negativní.

Figurant rozžvýkal medvídka a sedl si do auta. Nikam pro jistotu nejede. Po dvaceti minutách měl pocit jako po několika panácích alkoholu. Za volantem téměř usnul. Policista provádí druhý test. Vypadal stejně jako ten první a byl taky negativní.

Krevní odběr by podle zkušeného lékaře dopadl nejspíš stejně, pokud by nebyla použita speciální metoda. "Běžné testy na potvrzení nebo vyloučení drog nepotvrdí přítomnost HHC," uvedl přednosta 1. interní kliniky Fakultní nemocnice v Plzni Martin Matějovič.

I kdyby byl ale test stokrát pozitivní, nikdo zatím užití HHC před řízením nezakázal, navzdory velmi podobným účinkům se zakázaným THC. "Jde o to, že vývoj těch látek jde rychleji než právní předpisy," vysvětlil dopravní expert Roman Kotál.

[chooze:article;value:539476]

Pokud se nebude zdát řidič policistům ve formě, mohou mu ale i přes negativní test další jízdu zakázat. Je to jako s léky. "Řidič má povinnost usednout za volant v takovém stavu, aby byl schopen bezpečně řídit," řekla mluvčí policejního prezidia Marie Rubášová.

"Je to otázka pro zákonodárce a odborníky, aby zvážili, jestli je to tak riskantní, nebo jestli stačí jen to varování. My to taky dost dobře nevíme. Ta zkušenost je krátká na to, jak dlouho vydrží v těle to HHC," upozornil odborník na drogovou závislost Ivan Douda.

Diskuse kolem produktů s HHC se rozvířila po pondělní reportáži, ve které jsme upozornili na situaci v Karlových Varech. Tam za poslední dva týdny skončilo v nemocnici pět dětí, které snědly medvídky z automatů.

HHC stejně jako například kratom u nás nepatří mezi zakázané látky. Ale podle odborníků je potřeba výrazně omezit jejich prodej. Nový zákon by to měl umožnit. Cílem je, aby výrobky s obsahem návykové látky už nebyly volně dostupné pro děti a mladistvé.

Návrh zákona o regulaci nových látek jako je HHC prošel ve Sněmovně prvním čtením. Novela chystá řadu změn, například zakazuje prodávat HHC v bonbonech, které lákají právě děti. "Tyto látky by měly být dostupné pouze ve specializovaných prodejnách. A třeba jádrem sporu je teď to, jestli tyto látky je možné prodávat i v e-shopech. Budeme se snažit především, aby se k takovým látkám nedostávaly děti," uvedl poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:520187]

Úplný zákaz ale nedoporučují ani odborníci. "Ten samotný zákaz navíc ještě nic nevyřeší, protože ti výrobci mají připravené jiné látky, které zařadí zase do těch automatů. Mnohdy jsou to látky, které mohou být ještě daleko nebezpečnější než ty, které jsou teď na trhu," varoval ředitel think tanku Racionální politika závislosti Petr Pleva.

"My jednu látku zakážeme a už další tři přichází a nahrazují ji automaticky. Je to plán těch výrobců," přitakal národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

HHC zakázaly některé evropské země. Třeba Švédsko, Finsko, Rakousko nebo Francie. Prodej i přechovávání kratomu je zakázán například na Slovensku. U nás se ho podle odhadů prodá kolem 200 tun za rok. Pokud nový zákon projde, vznikne seznam, na který se budou postupně zařazovat psychomodulační látky.

"Díky tomu by bylo možné rychle tyhle látky dostat z trhu. To znamená daleko rychleji, než je tomu teď. U některých látek, ať je to kratom, který je na trhu více než deset let, nebo HHC, což je tu asi dva roky, existují mezi uživateli docela velké zásoby těchto látek," dodal Pleva.

Plošný zákaz kratomu nebo HHC přitom zatím nedoporučila ani Světová zdravotnická organizace. "Nevyhodnocuje to riziko zatím jako vysoké, a já znovu budu na to upozorňovat, že můj názor je jiný než Světové zdravotnické organizace," uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle expertů bylo v roce 2022 do Česka dovezeno více než sto tun produktů s obsahem HHC.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.