HHC už se nesmí prodávat, schválila vláda. Zákaz platí od března

"Vláda schválila dočasné zařazení HHC na seznam návykových látek," oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na sociální síti X. Zákaz má platit od března do 1. ledna příštího roku.

 Může ale začít platit i později. "Musíme čekat na ratifikaci Evropskou komisí," vysvětlil na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

[chooze:article;value:541031]

"Už tuto středu na vládě projednáme zařazení HHC a podobných substancí na seznam návykových látek, čímž ukončíme jejich prodej, a to minimálně do doby účinnosti chystaného zákona o návykových látkách," sdělil už dříve ministr zdravotnictví.

Například Piráti ale zdůrazňují, že za ně jde o dočasné řešení a do budoucna chtějí hledat jiné.

Úplný zákaz HHC kritizoval například i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle něj by měl kabinet raději urychlit projednání novely o návykových látkách s regulací psychomodulačních látek, mezi které by mělo patřit právě i HHC. Podle Válka k tomu dojde během tohoto roku, proto zákaz HHC platí jen do 1. ledna.

[chooze:article;value:541448]

Projednávání této novely je navíc podle kabinetu zdlouhavé, a vláda by tak nemohla dostatečně rychle reagovat na případy dětí, které kvůli HHC skončily v nemocnici.

Kabinet ve středu také projednal například první možný krok k přijetí eura, tedy vstup do kurzovního systému ERM II. Vyzvala Českou národní banku a ministerstvo financí, aby předložily do první čtvrtiny příštího roku dokument o plnění maastrichtských kritérií. Národní ekonomická rada vlády má do 31. října tohoto roku vypracovat hodnocení přínosů a rizik přistoupení do ERM II.

"Jsem rád, že už letos bychom měli vědět, jak si ke společné evropské měně stojíme," podotkl Válek.

Látka HHC je nebezpečná hlavně pro psychiku dítěte, varuje adiktolog Aleš Kuda:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.