Historická stavba v Terezíně chátrá, město má konečně peníze na opravu

Objekt kasáren v Terezíně stojí téměř 250 let. Přežil Rakousko-Uhersko, první i druhou světovou válku, pak socialismus, který k památkám příliš přívětivý nebyl, a ani po revoluci se toho moc nezměnilo. Teď je ale před rozpadem. Kdysi to byla největší vojenská ubytovna široko daleko.

"Říkalo se tomu velká pěchotní kasárna, byla to ubikace pro 1 150 až 1 500 vojáků, což v podstatě je jedno malé město," řekl starosta Terezína René Tomášek (Reset).

V Terezíně jsou takové objekty dva, ten zmiňovaný je ale v tak špatném stavu, že se rozpadá přímo před očima. Nejhorší degradace budovu postihla v uplynulých pěti letech, kdy se začaly rozpadat střechy. O záchraně město se státem vyjednávalo roky, až teď se ale našly peníze. Ministerstvo kultury pošle přes miliardu, díky které se mají budovy zabezpečit proti chátrání.

[chooze:article;value:538343]

​"Den ode dne se nám to zhoršuje, tu miliardu musíme vyčerpat do roku 2028. Střecha dělá dům, musíme začít od střechy a teprve potom opravy uvnitř," sdělil starosta.

"Chtěli bychom, aby z toho udělali byty, aby se to tady oživilo. Místa je tam dost," řekli místní.

"Je to 16 tisíc metrů čtverečních obytné plochy. Tady může být cokoliv, měly by tady být nějaké buňky, podnikatelé, volnočasové aktivity, je to otevřená studnice," dodal starosta Tomášek.

"Asi čtyřicet procent bytů by tady mohlo být, což by opravdu pomohlo našemu regionu," souhlasil vedoucí odboru výstavby a rozvoje města Terezín Robert Czetmayer.

Město s necelými dvěma tisícovkami obyvatel má roční rozpočet lehce přes 60 milionů korun. Samo by na tak rozsáhlou záchranu historických budov peníze dohromady nikdy nedalo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.