Historická ulička, nebo dopravní hřiště? Pražany pobouřily čáry na silnici

Už asi týden vypadá jedna z malebných uliček ve středu metropole trochu jako dopravní hřiště. Historický ráz centra doplňují bílé klikaté čáry. Mají zvýšit bezpečnost dopravy v místě, kde se smí jezdit nanejvýš dvacítkou. Do záležitosti se už vložil i náměstek primátora.

"Vidím to poprvé a upřímně jsem zděšen. Esteticky je to hrůzné," řekl na dotaz TN.cz místostarosta Prahy 1 David Bodeček (Piráti). A částečně mu notuje i starostka jedničky Terezie Radoměřská (TOP 09). "Považuji to za velmi nehezké. Pro mě to byla dnes ráno (ve čtvrtek, pozn. red.) novinka. Je to ale věc odboru dopravy Prahy 1, který s námi tyto záležitosti není povinen konzultovat," říká starostka.

[chooze:article;value:470325]

​Podle ní ale má opatření v místě zvýšit bezpečnost. "Je to kvůli lidem, kteří vycházejí z domu za zlomem té uličky. V tom místě je celkem úzká a mírně se lomí doleva. Řidiči tam mají slepý úhel, je tam východ z domu. Místní obyvatelé si u nás opakovaně stěžovali, že vycházet tam z domu je vysloveně nebezpečné," dodává Radoměřská.

[chooze:gallery;value:30546]

​To potvrzuje i vedoucího odboru dopravy Prahy 1 Ludvík Czital. "V tomto místě, kde mají řidiči tendenci držet se ne uprostřed komunikace, ale při vnitřní straně oblouku. Lidé žijící v tomto domě se zde cítili často ohrožení," upozorňuje Czital.

Do věci se ale vložil také exprimátor a současný pražský náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). "S tímto značením nesouhlasím. Je to dílo úředníka městské části. Jsem v kontaktu s radním pro dopravu na Praze 1 Vojtěchem Ryvolou. Ten mi přislíbil vyřešení co nejdříve," říká pro TN.cz Hřib.

Za pravdu mu dává i jeho předchůdce ve funkci Adam Scheinherr (Praha sobě). "Je to podobné jako kruhový objezd u Prašné brány. Dopravní značení je nadužíváno. Myslím si, že by se mělo vždy přihlédnout k tomu, v jakém kontextu se nachází," vysvětluje Scheinherr.

[chooze:article;value:473788]

​Ředitel Dopravní akademie Robert Kotál ale na místě žádný problém nevidí. "Je to vodorovná dopravní značka, jmenuje se to bílá klikatá čára a podle mě je tam umístěna naprosto správně. Ta ulice je úzká, chodí tam děti a řidiče to nabádá, aby byli opatrní," uvádí Kotál.

Názor památkáře je ale nekompromisní. "Týnská ulička není příliš frekventovaná. Podle mě to opatření tak trochu postrádá smysl. Má to stejný charakter jako sprejerské graffiti. Ta jsou prací neomalenců, kteří je aplikují nevhodně i v historickém prostředí," upozorňuje lektor z Národního památkového ústavu (NPÚ) Josef Štulc.

"Bílé klikyháky sice nejsou žádná tragédie, senzace ani kauza, ale trochu to vypovídá o tom, jak o hodnotném kulturním prostředí  památce UNESCO  uvažujeme," dodává mluvčí z pražského NPÚ Andrea Holasová. Památkáři ale podle ní ze zákona možnost připomínkovat dopravní značení nemají.

Na bílé čáry z Týnské uličky na sociálních sítích upozornil řadový člen Zelených z Prahy 1 Adam Bílek. "Podoba toho dopravního značení mi přijde absurdní. Navíc je v obytné zóně, kde auta mohou jet maximálně dvacetikilometrovou rychlostí. Bílé čáry podle mě ani žádnému karambolu zabránit nemohou," podotýká Bílek.

 Památkáři uzavřeli chrám v Krásném Dvoře na Lounsku:

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.