Historický zlom. Japonsko se připravuje na největší hrozbu od druhé světové

Japonsko, které má od druhé světové války omezenou armádu, se připravuje k "historickému bodu obratu". Nutí ho k tomu geopolitické napětí napříč světem. "Vzhledem k tomu, že jsme svědky ruské agrese na Ukrajině, pokračující situace na Blízkém východě, stejně jako situace ve východní Asii, tak čelíme historickému zlomu," řekl japonský premiér Fumio Kišida během rozhovoru pro americkou CNN.

Konkrétně v Asii budí nervozitu zejména nevyzpytatelná Severní Korea a rozpínající se Čína. "Proto se Japonsko rozhodlo zásadně posílit své obranné schopnosti a výrazně jsme změnili japonskou bezpečnostní politiku na těchto frontách," dodal premiér. 

Japonsko kvůli aktuální situaci odstoupilo od poválečného pacifismu. V posledních několika letech výrazně zvýšilo své bezpečnostní schopnosti a utrácelo mnohem více za obranu. Premiér Kišida slibuje, že do roku 2027 země zdvojnásobí roční výdaje na obranu na deset bilionů jenů (asi 1,5 bilionu korun). Tím by po USA a Číně měla země třetí nejsilnější armádu světa.

Sbližování s USA

Japonsko v poslední době výrazně posiluje vztahy se Spojenými státy americkými. Japonsko-americké spojenectví se podle Kišidy stává "stále důležitějším". Dokazuje to i summit japonského premiéra a amerického prezidenta Joe Bidena, který se koná tento týden ve Washingtonu. Japonský předseda vlády do hlavního města USA zavítá vůbec poprvé za devět let.

[chooze:article;value:549984]

​Schůzka má řešit bezpečnostní a ekonomické vazby obou zemí. Podle agentury AP se očekává, že se Biden a Kišida dohodnou na plánu modernizace svých vojenských velitelských struktur. Již nyní má USA v Japonsku přes 50 tisíc vojáků.

Má jít o největší vojenské sblížení mezi zeměmi za posledních 60 let, uvedl deník Financial Times s odkazem na své zdroje. Celý plán má být představen 10. dubna během setkání Kišidy a Bidena. 

Další důkaz

Dalším důkazem velkého sblížení Japonska a USA je vojenský pakt AUKUS, který byl vyhlášený v roce 2021 Austrálií, Velkou Británií a Spojenými státy americkými. Jeho cílem je posílit bezpečnost v oblasti Indo-Pacifiku a účastníkům umožní sdílet pokročilé technologie, včetně těch potřebných k vývoji jaderných ponorek. 

Austrálie, Británie a USA nyní plánují, že budou v rámci paktu spolupracovat i právě s Japonskem, uvedl web The Japan Times. "Uznáváme silné stránky Japonska a jeho úzká dvoustranná obranná partnerství se všemi třemi zeměmi. Zvažujeme spolupráci s Japonskem na projektech pokročilých schopností AUKUS Pillar II," uvedli šéfové obrany z těchto tří zemí v prohlášení. Japonsko je vůbec první zemí, u níž se formálně uvažuje o připojení. 

Děsí Čína i KLDR

Japonsko a jeho spojence v poslední době znervózňuje zejména chování Číny, která stále více rozšiřuje své aktivity zejména poblíž Tchaj-wanu. U Filipín například uměle vytváří ostrovy se základnami.

Dále je zneklidňuje také nevyzpytatelná Severní Korea a její jaderný program. Japonský premiér dokonce projevil zájem o setkání se Severokorejci. KLDR je ale k případnému setkání s vůdcem Kim Čong-unem ostražitá.

"Premiér by měl vědět, že se nebude moci setkat s vedením naší země jen proto, že si to přeje nebo že je rozhodnut to udělat," řekla sestra vůdce Kim Jo-čong. "Historie severokorejsko-japonských vztahů ukazuje, že není možné zlepšit bilaterální vztahy plné nedůvěry a nepochopení pouhým nápadem na uspořádání summitu," dodala.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.