Hitlerův rodný dům bude sloužit policistům. Kritici ho chtějí zbourat

[chooze:gallery;value:31862]

Trnem v oku Rakušanů je rodný dům nacistického vůdce Adolfa Hitlera již dlouhé roky. Podle BBC však nyní dospěli k rozhodnutí, že se z něj stane školicí středisko pro policisty. Výuka se bude týkat oblasti lidských práv.

O tom, že bude dům sloužit policii, bylo rozhodnuto již v roce 2020. Tehdy v něm mělo sídlit krajské velitelství a policejní stanice, uvedl deník The Guardian. "Někteří si mohou říkat, jestli je to správné využití, umístit tam policii. Je to vyloženě to nejlepší využití," prohlásil tehdejší rakouský ministr vnitra Karl Nehammer.

[chooze:article;value:504687]

Rakouská vláda si dům dlouhé roky pronajímala. Důvodem byla snaha o zastavení přílivu neonacistů a extremistů do města. Do vlastnictví státu se budova dostala v roce 2016, kdy vláda rozhodla o jejím zabavení výměnou za 800 tisíc eur (téměř 19 milionů korun).

Řada lidí chtěla dům vyhodit do povětří, další ale tvrdí, že ignorování rakouské historie by bylo horší. "Spojení Braunau s Hitlerem máte i bez domu. Každý si může přečíst, že se tu Hitler narodil," uvedl pro BBC v roce 2014 jeden z tamních obyvatel.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.