Hladík se musí nad výsledky lidoveckého sjezdu zamyslet, říká Zdechovský

Sjezd lidovců nenechal za sebou kámen na kameni, ukázal nový směr strany, uspěli lidé, kteří nebyli ve vedení strany několik let, což znamená poměrně radikální změnu. Tak zhodnotil dvoudenní sjezd KDU-ČSL její člen, europoslanec Tomáš Zdechovský. "Sjezd ukázal, že členové strany nejsou spokojeni s prací některých ministrů," upřesnil.

"Jen hloupý člověk si nevezme vzkaz sjezdu k srdci a nebude s ním pracovat," poznamenal dále Zdechovský.

Zda má Petr Hladík, který ani v jednom ze dvou kol při volbě místopředsedy lidové strany neuspěl, odstoupit z postu ministra životního prostředí, je podle Zdechovského na předsedovi strany. "Já pana Hladíka k ničemu vyzývat nebudu. Na sjezdu jsem ale cílil poměrně silný signál od našich delegátů, že jsou potřeba v našem vládním působení určité změny," dodal europoslanec.

[chooze:article;value:579204]

Hnutí ANO respektuje volbu nového vedení. "Doufáme ale, že nebude škodit České republice. Já osobně si ale odnáším z toho jednu věc – a to, že lidovci pravděpodobně nevěří, že by se s vlastním programem sami dostali do Poslanecké sněmovny, nevadí jim tedy, že jsou pouhým doplňkem v účelové koalici SPOLU," reagoval europoslanec za ANO Ondřej Knotek. ​S tím ale Zdechovský nesouhlasí. "Doplněk nejsme my, byli to Piráti," oponoval Knotkovi Zdechovský.

Ten také věří, že i když má teď KDU-ČSL preference pouhá 2 %, lze to změnit. "Z preferencí bych neodhadoval skutečnou sílu lidovců. Pokud nový předseda Marek Výborný neudělá chybu, má šanci do Vánoc dotáhnout lidovce přes 5 %," domnívá se Zdechovský.

Europoslanci se ale shodli v otázce zvyšování platů. Oba tvrdí, že sami politici by o jejich růstu rozhodovat neměli. "Současný systém je nemorální a  nehorázný, politici si nesmí zvyšovat platy. Například europoslancům se platy zvyšují na základě belgické inflace," podotkl Zdechovský. "Nemá to být rozhodnutí politiků, nějaký automat by ale dával smysl," uzavřel Knotek.

Na celou epizodu pořadu Za pět minut dvanáct se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.