Hladina Labe u Mělníka výrazně klesla. Lidé zachraňují stovky ohrožených zvířat

Vody v Labi začalo ubývat v pátek večer v důsledku poruchy na jezu Dolní Beřkovice. Opraváři se dali do práce v sobotu ráno a pokračují i v pondělí. Hladina je tak stále přibližně o metr a půl nižší, než by měla být. To způsobuje problémy řadě vodních živočichů.

"Modlíme se, aby to opravili a voda stoupla co nejdříve. V řece je spousta škeblí, a to i chráněných druhů, které jsou momentálně na suchu. Při tomhle počasí v tom blátě klidně vydrží několik dní, když nebude moc svítit sluníčko nebo mrznout," řek redakci TN.cz ředitel Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo.

Odhalené škeble jsou navíc lákadlem pro další zvířata. Podle Stýbla se na místo sletí hlavně ptáci. "Okolo toku jsou tůně, které rybáři bleskurychle zacpali, aby voda neutekla do Labe, ale kdyby to nevydrželo nebo budou dlouho izolované od řeky, tak by se to mohlo projevit na rybách i na jiných zvířatech, která tam žijí," dodal Stýblo. Většina vodních živočichů je ale prý na kolísání hladiny vody zvyklá.

[chooze:article;value:524631]

"Určitě má smysl, kdyby se tam někdo vypravil nebo šel kolem a uviděl škebli na suchu, aby ji sebral a položil do vody," apeloval na kolemjdoucí Petr Stýblo. Rybáři takto přesunuli velkou část škeblí, například na ploše o velikosti 120 metrů čtverečních jich za den našli 800.

Kdy se podaří vrátit hladinu Labe do původní hodnoty, zatím není jasné. "Nedokážeme říct, kdy se situace zase vrátí do normálu, protože se nám zatím nepodařilo poruchu opravit. Napřed musíme zprovoznit ten sektor. Potom bude muset proběhnout technická prohlídka uvízlého plavidla pod hořínskou komorou a i plavidel v přístavu v Mělníku. Teprve potom budeme moct začít napouštět," doplnila mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Do Česka zamířili rybáři z celé Evropy. Utkají se v chytání kaprů (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.