Hladiny rozvodněných řek neklesají. Nejvíc ohrožené jsou stále jižní Čechy

Rozvodněné řeky stále ohrožují Česko. Už druhým dnem hrozí řadě míst záplavy kvůli řekám, kterými protéká mnohem více vody, než je obvyklé. Důvodem jsou především vydatné deště na horách, zejména na Šumavě, které nyní stékají do nížin. Celkem 60 hydrometeorologických stanic po celém Česku hlásí dosažení alespoň prvního stupně povodňové aktivity.

Zdaleka nejhorší je situace v Českém Krumlově, kde se hladina Vltavy pohybuje na zhruba 220 centimetrech, což je o 35 centimetrů výše, než je hranice pro povodňovou bdělost. Třetí stupeň povodňové aktivity tam hydrometeorologové vyhlásili už ve středu v 17 hodin, od té doby hladina neklesla.

Důvodem velkého rozvodnění řeky je i zásah Povodí Vltavy, které cíleně vypouští Lipenskou přehradu. Každou sekundu z ní vypouští 90 kubíků vody. Podle oznámení českokrumlovské radnice mělo vypouštění trvat až do čtvrteční 7. hodiny ráno, na pokles hladiny se však stále čeká.

[chooze:article;value:535480]

Kvůli tomu je Vltava výrazně rozvodněná i u Vyššího Brodu, kde řeka dosáhla druhého stupně povodňové aktivity. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se i tam vodní hladina pohybuje okolo 220 centimetrů, do stavu ohrožení ale stále ještě zbývá 40centimetrová rezerva.

Vltava není jedinou řekou, která stále hrozí vylitím z břehů. Na druhém stupni je například Ohře u Skalky nebo Svratka v Brně. Velmi zasažené jsou východní Čechy, do nichž stéká voda z Krkonoš a Orlických hor. Ve Zlíči je na druhém stupni Úpa, v Orlickém Záhoří Divoká Orlice, v Týništi nad Orlicí Orlice a v Novém Bydžově Cidlina.

Velmi rozvodněná je také druhá nejdelší česká řeka, kterou je Labe. To povodňové pohotovosti dosahuje hned na několika místech. V Královéhradeckém kraji jsou to Vestřev a Němčice, dál se potom Labe rozvodnilo v Ústeckém kraji v Litoměřicích, Ústí nad Labem a v Děčíně.

Na pytlování nemám kapacity, s Povodím Vltavy jsem v kontaktu, řekl starosta Vyššího Brodu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.