Hlavní město stále čeká na trolejbusy, jejich výroba ale vázne

Celkem 15 bezbariérových trolejbusů za zhruba 220 milionů korun mělo v hlavním městě jezdit po připravené trase mezi Palmovkou, Čakovicemi a Miškovicemi. Z první zastávky měly nové trolejbusy jezdit už od poloviny dubna, ani po několika měsících ale stále ještě není jasné, kdy se Pražané novými vozy svezou.

Podle dopravního podniku je za zpožděním nedostatek elektronických součástek do trolejbusů. "Přesné datum, kdy budou trolejbusy do DPP dodány, nám výrobce zatím nesdělil. Ujistil nás nicméně, že se bude snažit, aby všech 15 vozidel bylo dodáno co nejdříve," řekla mluvčí Aneta Řeháková. 

[chooze:article;value:499380]

​Naštvaní jsou nyní lidé i starostové dotčených městských částí. "Není to jenom emisní záležitost, je to i záležitost hluku. Protože ty trolejbusy budou výrazně tišší," vysvětluje nedočkavost starosta Čakovic Jiří Vintiška (ODS). Podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) bude město chtít od společností za zpoždění peníze. "Je to problém, který vznikl na straně dodavatele, který byl řádně vysoutěžen v otevřené soutěži, ale bohužel neplní smlouvu. Ve smlouvě jsou jasně dané sankce, které samozřejmě dopravní podnik bude tvrdě vymáhat," zmínil bývalý primátor. 

Zahájení fungování trasy avizoval obchodní ředitel firmy SOR Libchavy Filip Murgaš na konec července, na začátku srpna ale pořád nové vozy na trase mezi Palmovkou a Miškovicemi nejsou. Cestující zde vozí naftové autobusy namísto patnácti nových trolejbusů. Pouze jediný trolejbus s cestujícími zde projížděl o víkendu, byl ale od jiného dodavatele. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.