Hlavní velitel armády: Válka v Evropě není nemyslitelná, nelze promarnit ani den

"Válka v Evropě není nemyslitelná a nestihneme se na ni nachystat, pokud se nebudeme připravovat dlouhodobě už v míru," řekl v úterním projevu náčelník Karel Řehka.

"Pokud by propukl konflikt mezi aliancí a Ruskem, budeme jeho aktivním účastníkem od první minuty. Velká část naší armády odjede bojovat podle aliančních obranných plánů. Naše teritorium se stane významnou tranzitní zónou a zázemím a je na nás, vojácích, aby tato zóna byla bezpečná a mohla fungovat. Z pohledu Ruska to bude poskytovat velké množství cílů pro zbraně, které na naše teritorium dosáhnou už dnes. Rusko bude reagovat hned," vyložil Řehka.

Podle Řehky můžeme být rádi, že je Česká republika součástí nejsilnější vojenské aliance. "Naše členství v NATO je to nejlepší odstrašení, jakého můžeme dosáhnout," zmínil Řehka.

[chooze:article;value:491070]

​Pokud by aliance byla ve válce s Ruskem déle než několik týdnů, tak by na to naše podfinancované vojenské síly nestačily, řekl dále Řehka. Je podle něj zvláštní, že to nikdo neřeší.

"Rusko, které dnes terorizuje suverénní evropskou zemi, nikam nezmizí. Bude pro nás dál nebezpečné, méně předvídatelné, více nepřátelské a agresivní, možná i frustrované a plné nenávisti a touhy po pomstě," prohlásil dále Řehka.

"Bez ohledu na výsledek války na Ukrajině musíme počítat s tím, že Rusko pro nás bude hrozbou. Ať se nám to líbí, nebo ne, musíme se připravovat na možný střet mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí. Jen tak se dá válce, kterou nikdo nechceme, vyhnout. Válkou oslabené Rusko se bude pokoušet obnovit svou vojenskou sílu, a podle vlastních slov se tím chystá na budoucí konflikt s námi," pronesl Řehka. Co se příprav týče, nesmíme podle něj promarnit ani den.

[chooze:article;value:482674]

​Setkání armádních velitelů se zúčastnila také ministryně obrany Jana Černochová (ODS). "Zapojujeme český obranný průmysl do spolupráce, a to i nad rámec běžné modernizace. Vedle privátního průmyslu zmíním i státní podniky, podporujeme je, na druhou stranu armádní a obranné státní podniky nejsou od toho, aby vydělaly peníze, ale aby držely zásoby, aby se na ně země mohla obrátit, což válka ukazuje, že to funguje," uvedla.

"Kapacity mají nějaké limity, nejen výrobní, ale i lidské, a to jak civilní, tak vojenské. Je potřeba posilovat počty lidí, kteří pracují s akčními systémy. Vždy musí být nějaký průzkum trhu, nějaký programový tým. Některé věci urychlit můžeme, jiné nemůžeme. Byl to pro mě zdroj frustrace, ale já ty procesy chápu. Některé akviziční projekty musí mít souhlas ministerstva financí," doplnila Černochová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.