Hlavu Hurvínkovi popravili mladí hokejisté. K činu se přiznali policii

[chooze:gallery;value:33202]

V noci na neděli 10. září vyjížděli plzeňští policisté k neobvyklému případu. Krátce před 23. hodinou přišlo oznámení, že někdo poničil sochu Hurvínka na náměstí Republiky. "Policisté zjistili, že u sochy měla stát skupina několika mužů, měla být slyšet velká rána a Hurvínkova hlava se pak kutálela po zemi," informovala policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Podle videozáznamu, který má policie, se muži snažili zahladit stopy, jenže marně. "Jeden z nich měl Hurvínkovi hlavu nasadit zpět na tělo a všichni pak utekli," popsala Brožová. Policie následně zajistila stopy, včetně hlavy známé postavičky. V médiích následně zveřejnili výzvu, aby se pachatelé mohli sami přihlásit.

[chooze:article;value:400313]

K činu se přiznali juniorští hráči HC Škoda Plzeň, kteří se hned druhý den po incidentu spojili s policií. "K politováníhodnému incidentu došlo ze strany členů juniorského týmu v době jejich osobního volna. Klub zdůrazňuje, že takové jednání je nepřijatelné a nemá místo nejen ve sportovní komunitě," napsal hokejový klub v oficiálním prohlášení.

Opravu sochy se snaží zajistit Nadační fond Plzeň sobě, který instalaci sochy zařizoval. V pátek dopoledne se sešel její zřizovatel Roman Jurečka s provinilými hráči. "Schůzka proběhla, dále budeme situaci řešit interně," upřesnila redakci TN.cz Lucie Mužíková, tisková mluvčí HC Škoda Plzeň.

"Socha bude převezena do slévárny, kde dva až tři týdny zůstane, aby se opravila. Následně se vrátí zpět do Plzně. Hurvínek je patronem všech Plzeňáků a chceme, aby socha byla v co nejbližší době zase v pořádku," svěřila redakci TN.cz ředitelka nadace Kristýna Nachtmann Švédová. Způsobená škoda byla předběžně odhadnuta do 100 000 korun.

V Divadle Spejbla a Hurvínka se zase hraje. Znovuotevřelo novou hrou (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.