Hledá lidi místo drog. Tchaj-wan po zemětřesení oslavuje psího záchranáře

Osmiletý Roger s psovodem se vydává do těžce poškozeného národního parku, vyleze na jeden z balvanů a odmítá jít dál. Záchranáři pak v sutinách nacházejí tělo 21leté pohřešované turistky. Záběry ze sobotní akce, během které se psovi v neznámém těžkém terénu podařilo během pěti minut najít jednu ze13 obětí zemětřesení, oblétly zemi a z Rogera a dalších záchranářských psů udělaly národní hrdiny, popsal deník Taiwan News.

Roger upoutal nejen výkony, ale také svým osudem a rošťáctvím. Během rozhovoru psovoda s médii se pokoušel novinářům ukradnout mikrofony a okamžitě rozcupoval hračku, kterou dostal za odměnu. Však ho také jeho temperament připravil o kariéru policejního psa.

​Byl původně cvičen na vyhledávání drog a čekala ho slibná budoucnost v policejním sboru. Jenže na takovou práci se ukázal být příliš přátelský a hravý, uvedl list Taipei Times.

Rogerova  nezávislost a touha po neustálé zábavě se poněkud neslučovala s vyžadovaným drilem. Tak ho "převeleli" k hasičům, kde podstoupil výcvik psa-záchranáře. Pro ten se naopak jeho povaha spojená s inteligencí ukázala být ideální.

[chooze:article;value:549276]

Roger se stal špičkou ve svém oboru a v roce 2022 dostal certifikát Mezinárodní organizace záchranářských psů, což se žádnému z jeho zdejších kolegů léta nepodařilo.

Největší zemětřesení na Tchaj-wanu za posledních 25 let si minulou středu vyžádalo kromě nejméně 13 mrtvých a přes tisícovku zraněných. Otřesy o síle 7,4 magnituda způsobily mimo jiné smrtící sesuvy půdy v národním parku Taroko, kde zahynula většina z obětí.

Tchajwanští záchranáři stále hledají pohřešované. Při zemětřesení zmizela celá rodina (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.