Hledáme servírku, kadeřnici nebo prodavačku. Za podobný inzerát hrozí pokuta

Hledá se kadeřnice, asistentka, uklízečka, kuchařka. Přijmeme do mladého kolektivu muže. Tento typ nabídek práce má podle odborníků jedno společné: jsou diskriminační a firmy tyto přešlapy ročně stojí desítky tisíc korun na pokutách.

"Opravdu kuriózní ale je, když někdo hledá zdravotní sestru, servírku, nebo jinou, ženskou profesi, tak tím diskriminuje muže. To je opravdu kuriózní," sdělil personální manažer společnosti ManPower Jiří Halbrštát.

[chooze:article;value:478419]

Jenže, háček je v tom, že u pozic jako například dámská krejčová anebo chůva, tato slova jednoduše nahradit nejde. Na problematiku označování pracovních pozic upozorňuje i chůva, kterou je pan Luděk Svrček. "Já bych v mém oboru uvítal mužský název. Třeba by to otevřelo víc prostor pro zapojení mužů. Přeci jenom i chlapi jsou v této profesi důležití," myslí si pan Svrček.

Za minulý rok zjistili úředníci inspektorátu práce 169 porušení spočívajících v diskriminaci pohlaví při hledání zaměstnání a uložili 99 pokut v celkové výši 221 500 Kč. V inzerátu je přípustné použití výrazů voják, pedagog anebo senátor. Pravidla je totiž chápou jako neutrální a je to tak i zakotveno v právních předpisech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.