Hnojit, zavlažovat a modlit se. Zahrádkáři po mrazech radí, co s úrodou

Mrazivá smršť útočila na úrodu téměř v celém Česku. "Je mi přes 60 a takovou situaci nepamatuji, nebyly to žádné přízemní mrazíky, ale mrazivá smršť až do šestimetrové výšky. V roce 2018 také přišlo jaro dřív, ale nepřišel ten studený arktický mráz jako teď," vysvětluje pro TN.cz Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu (ČZS).

Lze však najít místa, kde jsou rostliny téměř nedotčené. "Když jsem jel na Moravě z Olomouce směrem na Kobylí z Břeclavska, viděl jsem i desetikilometrové pásy, které mrazem vůbec postižené nebyly," říká Dvořák.

[chooze:article;value:547502]

​"I v Kobylí jsou krásné mandloně a meruňky. Rovněž vinná réva je relativně v pořádku. Naopak v Čechách je to daleko horší," upozorňuje Dvořák.

Podle něj neprohloupili ti, kdo začali s potlačováním stresu z mrazu z rostlin ihned poté, co nízké teploty opadly. Největší škody na rostlinách paradoxně způsobí až slunce, které na ně po mrazu začne svítit. Odborníci proto radí například orosování listů.

Také bychom neměli zvyšovat už tak velkou zátěž rostlin. "Ořešáky letos nechte být, přihnojte a věnujte jim nějakou péči, třeba pokud by hodně pršelo, aby nechytly bakteriální nebo houbové onemocnění na listy. Prořezávání a stříhání větévek bych nechal až na příští rok," uvádí Dvořák. "Stačí jeden šok z mrazů a není nutné přidávat další z nějakého ořezávání," upřesňuje.

[chooze:article;value:524788]

​Hodně ale záleží, o kterých rostlinách mluvíme. "Pokud jsou zmrzlé květy jahod nebo ovocných dřevin, tak s tím nic nenaděláme. Pokud jsou zmrzlé vyrašené rostliny včetně okrasných stromů, jako třeba jasany, japonské javory, duby, tak nezbývá než to nechat být, nic s tím dělat nejde. Snad jen doufat a modlit se, že to znovu obrazí. Jediné, co lze, je udržovat trochu vlhčí půdu," vysvětluje Pavel Matiska z České zemědělské univerzity.

V horní části stromů už může být třeba i 80 % mízy. Dřeviny s ní musejí hospodařit, a kdybychom třeba i namrzlé listy otrhali, může být hůř.

"Například japonský javor má zásobní očka, která jsou teď schovaná. Nechte ho, aby odrostl. I sebemenší kousky listové plochy, které tam jsou, mohou pomoci. Pro rostliny jsou plícemi vytvářejícími cukry a energii," dodává Dvořák z ČZS.

Lidé berou zahrádkářství útokem. Z regálů mizí zelenina i květiny (27/4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.