Moderní bydlení

Hnutí Hizballáh chystá odvetu. Izrael zintenzivnil bombardování Libanonu

Izrael ve čtvrtek zintenzivnil bombardování jižního Libanonu. Agentuře Reuters to sdělily tři libanonské bezpečnostní zdroje. Izrael měl provést desítky úderů. Má jít o nejintenzivnější bombardování od začátku války v říjnu loňského roku. Izraelské ozbrojené síly následně uvedly, že jejich cílem byly raketomety hnutí Hizballáh. Podle BBC jich měli zasáhnout asi stovku.

Izrael i Hizballáh zahájily nové útoky přes hranice, zatímco vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh promluvil v televizi, aby se vyjádřil k rafinovaným útokům v podobě výbuchů pagerů a vysílaček, které se připisují izraelské zpravodajské službě Mosad. Hizballáh tak během pouhých dvou dnů přišel o desítky svých bojovníků. Izrael se k útokům přímo nevyjádřil.

"Není pochyb o tom, že jsme byli vystaveni velkému bezpečnostnímu a vojenskému úderu, který nemá obdoby v dějinách odboje ani v dějinách Libanonu," prohlásil podle agentury Reuters Nasralláh ve čtvrtek odpoledne ve svém televizním projevu, který byl natočen na neznámém místě. Izrael podle něj překročil všechny červené linie.

[chooze:article;value:574435]

"Nepřítel překročil všechny hranice, zákony a morálku," řekl s tím, že útoky by mohly být považovány za válečné zločiny nebo vyhlášení války. Hasan Nasralláh zároveň uvedl, že struktura skupiny nebyla otřesena. "Ano, dostali jsme velký a tvrdý úder, ale i to je podstatou války."

Po smrti je i několik civilistů, včetně devítileté dívky. "Nepláču proto, že bych byla smutná. Nechci, aby byl Hasan Nasralláh kvůli nám smutný. Dosáhneme vítězství. Nechci, aby si kvůli nám dělal starosti," řekla Zainab Abdalláhová, matka zabité dívky.

Izrael už stáhl část svých jednotek z Pásma Gazy a přemísťuje je směrem na sever k hranicím s Libanonem. Izraelský ministr obrany avizoval začátek nové fáze války.

Pod drobnohledem se mezitím ocitla maďarská společnost BAC Consulting. Podle deníku The New York Times se jedná o fiktivní společnost vytvořenou izraelskými zpravodajskými důstojníky. Firma vyráběla pagery i pro běžné klienty. Zařízení pro Hizballáh, která obsahovala baterie s příměsí výbušniny, údajně produkovala odděleně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.