Hoch s autismem se ztratil v horách rodině. Pátrali po něm záchranáři i psi

Hocha našli horští záchranáři z Orlických hor v sobotu zhruba po hodinovém pátrání nedaleko vrcholu Velká Deštná. "Desetiletý chlapec se ztratil zhruba kolem 21. hodiny večerní právě asi 100 metrů od nejvyššího vrcholu Orlických hor. S rodinou tam byl na pozorování západu slunce. V husté mlze a za nepříznivého počasí se od rodiny oddělil a ztratil orientaci," informovala na facebooku Horská služba ČR.

Rodina se chvíli snažila sama klučinu najít, nebyla však úspěšná. Právě proto rodiče kontaktovali kolem 22. hodiny horské záchranáře. "V tísňovém telefonátu nás tatínek chlapce informoval o tom, že hoch je velmi bázlivý, nebude reagovat na volání a jediné, na co slyší, je jeho zdrobnělé křestní jméno. Bylo nám jasné, že musíme postupovat velmi rychle a zároveň citlivě," uvedl zasahující záchranář Jan Hepnar.

[chooze:article;value:502021]

Do terénu okamžitě vyrazilo 13 příslušníků horské služby, z toho šest psovodů se svými čtyřnohými parťáky. Byla informována také policie. Zhruba po 50 minutách objevil při cestě terénním autem hocha právě záchranář Jan Hepnar.

"Chlapec při prvním kontaktu nejevil prakticky žádné známky emocí. Postupoval jsem v komunikaci tak, jak mi doporučili jeho rodiče. Naštěstí jsem ho nevylekal a chlapec nastoupil do auta. V pořádku jsem ho pak předal do rukou rodičů," popsal Hepnar.

Horská služba proto vyzvala turisty, aby nepodceňovali plánování výletů. "Pro návštěvníky hor z uvedeného příběhu plyne poučení, že i když se hory zdají přes den vlídné a panuje v nich krásné jarní počasí, k večeru a v noci stále padají teploty pod nulu, často se objevují přeháňky, mlhy a fouká silný vítr," varovali záchranáři.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.