Hodinky nejbohatší oběti z Titaniku se prodaly za ohromující sumu

Zrenovované funkční hodinky vydražil sběratel ze Spojených států za desetinásobek odhadované sumy v britské aukční síni Henry Aldridge & Son, informoval The Independent.

Hodinky vlastnil Američan John Jacob Astor, nejbohatší muž na palubě Titaniku a jeden z nejbohatších lidí své doby. Obchodní magnát, developer, investor i spisovatel, který kromě jiného nechal postavit slavný hotel Astoria v New Yorku. Měl hodinky u sebe, když se loď po nárazu do ledovce v dubnu 1912 začala potápět.

[chooze:article;value:546248]

​Astor dohlédl na to, aby jeho těhotná manželka Madeleine, která nakonec neštěstí přežila, nastoupila do záchranného člunu. Naposledy ho viděli, jak bezvadně oblečen kouří a rozpráví s jedním ze spolucestujících. Jeho tělo vylovili z oceánu týden poté, co šel Titanik ke dnu.

Našli u něj zlaté manžetové knoflíčky, diamantový prsten, peněženku i s penězi a kapesní hodinky Waltham ze 14karátového zlata s vyrytým monogramem JJA. Věci poslali jeho synovi Vincentu Astorovi, jenž hodinky nechal zrekonstruovat a později jimi obdaroval při křtu potomka otcova tajemníka. Rodina hodinky vlastnila až do 90. let, kdy je v aukci koupil anonymní sběratel, který je nechal vystavit v několika muzeích, než je opět nabídl k prodeji.

[chooze:article;value:510417]

​Částka 1,175 milionu liber včetně daní a poplatků dělá z hodinek nejdražší pamětihodnost z Titaniku. Předchozí rekord 1,1 milionu liber držely housle, na které hrál kapelník lodního orchestru ve chvíli, když se Titanik potápěl. Vydražila je stejná akční síň v roce 2013. Brašna na housle se nyní prodala ve stejné aukci jako hodinky za 360 tisíc liber (přes 10,5 milionu Kč).

"Tyto ceny za tyto unikátní historické kousky odrážejí nejen jejich význam, ale také neutuchající zájem o příběh Titaniku a vzpomínky na jeho pasažéry a posádku," řekl CNN výkonný ředitel aukčního domu Andrew Aldridge.

Ojedinělý artefakt z Titaniku jde do aukce. Jeho cena je enormně vysoká (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.