Hodiny u obrazovek zpomalují vývoj dětí. Vědci určili bezpečnou hranici

Moderní doba pokročila a s ní se změnil i způsob, jakým dnešní děti rády tráví volný čas. Některé prakticky vyrůstají "s mobilem v ruce" a technologie tak pro ně rozhodně nejsou cizí slovo. Japonští vědci se proto rozhodli zjistit, kolik hodin denně mohou děti strávit před obrazovkou, aby to na ně nemělo negativní vliv.

Studii provedli vědci z Tohoku University v Japonsku a jejich výsledky sdílel odborný server MedPage Today. Zkoumali vliv moderních technologií na 7 079 dětech, jejichž rodiče vyplňovali dotazník s otázkami týkajících se jejich vývoje. Výsledky studie jsou znepokojující.

Vědci odhalili, že děti ve věku jednoho roku, které tráví na moderních technologiích více než čtyři hodiny denně, mohou být vývojově zaostalejší. Časté používání mobilního telefonu, tabletu, počítače či sledování televize totiž může vést k opoždění vývoje.

[chooze:article;value:518182]

​Ve dvou letech mělo problémy s vývojem až pětkrát tolik dětí, které v roce trávily u obrazovek více než čtyři hodiny denně. Tyto děti měly problémy s komunikací, jemnou motorikou i schopností řešení problémů. 

Podle studie se opožděné děti vyrovnaly svým vrstevníkům až okolo čtvrtého roku života. U dětí, které sledovaly vzdělávací programy, dokonce zaznamenali zlepšení jazykových dovedností. Podle odborníků je tak nutné zajistit, aby byl sledovaný obsah přizpůsobený věku dítěte.

Obezitou trpí každé páté dítě. Podle expertů mají až zoufale málo pohybu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.