Hodnota rublu výrazně poklesla. Může za to centrální banka, zlobí se Putin

Ruská centrální banka oznámila, že se v úterý sejde na mimořádném zasedání. Na něm se chce podle agentury TASS věnovat výši úrokových sazeb poté, co hodnota rublu klesla na nejnižší hodnotu za posledních 16 měsíců.

Rusové teď koupí jeden dolar za sto rublů. Na začátku loňského roku přitom stál okolo 75 rublů. Po oznámení banky o zasedání se měna vrátila zpět pod 100 rublů za dolar. Hodnotu ale ztrácí dlouhodobě.

[chooze:article;value:469417]

​Podle expertů jsou na vině zejména dva faktory, píše agentura Reuters, a to výrazný propad příjmů z exportu a stále se zvyšující vojenské náklady na válku na Ukrajině. Kreml ale z oslabení měny viní ruskou centrální banku, a to kvůli údajnému prosazování uvolněné měnové politiky.

Prezident Vladimir Putin obvinil centrální banku, že k devalvaci výrazně přispěla. Guvernérka ruské Ústřední banky Elvira Nabiullinová naopak jako hlavní důvod oslabení rublu opět zdůraznila zhoršení obchodní situace v zemi.

Kreml ale prý očekává, že se hodnota rublu brzy vrátí zpět. "Centrální banka má všechny nástroje, aby situaci v blízké budoucnosti normalizovala a zajistila snížení úrokových sazeb z úvěrů na udržitelnou úroveň," uvedl Oreškin.

Mír s Ukrajinou není reálný, tvrdí Putin. Rusko není zvané na mírové jednání:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.