Holčička nakreslila protiválečný obrázek. Jejího tátu v Rusku odsoudili na dva roky

Na kresbu napsala dívka "Ne válce" a "Sláva Ukrajině". K tomu nakreslila matku s ukrajinskou vlajkou, která chrání dítě před raketami. Nyní za to jejího otce odsoudili na dva roky, informoval web Meduza.

Soudu ve městě Jefremov se odsouzený muž nezúčastnil. Podle mluvčí soudu totiž v noci na úterý utekl z domácího vězení, napsala platforma Mediazona. Jak ho odsuzují za "diskreditaci ruské armády", tedy neslyšel.

[chooze:article;value:496883]

Nyní 13letou Mášu převezli do centra pro nezletilé, jejího otce nejspíš v dubnu připraví o rodičovská práva. Rodina je podle šéfky komise pro záležitosti mladistvých města Jefremov Světlany Davydové v preventivním registru rodin, které se nachází ve společensky nebezpečné situaci

Mášu i jejího otce vyslýchala tajná služba FSB. U nich doma zabavili odsouzenému muži mimo jiné 3 150 dolarů a ptali se ho: "Odkud jste vzal ty dolary? Kdo vás vlastní? Pro koho pracujete?" Moskalev tvrdí, že jej během toho bili hlavou o zeď a podlahu.

Trestní řízení za opakovanou "diskreditaci armády" zahájily ruské úřady 1. března. Muž totiž psal na sociálních sítích o masakrech armády v Buči i týrání zajatých Ukrajinců. Tenkrát dostal pokutu 32 tisíc rublů (asi 9 tisíc korun). 

[chooze:article;value:492672]

Soud probíhal několik dní. "Kdybyste se teď zeptali na názor, co si myslíme o speciální operaci na Ukrajině, myslím, že i lidé v sále, více než 90 procent z nich, by řekli, že jsou proti. A já bych s nimi souhlasil. Umírají dospělí, umírají děti. Člověk může mít jen negativní postoj. Jak jinak se chovat k válce. Ale snížit se k tomu, abych psal negativní věci, urážky, to jsem neudělal," řekl muž soudu před svým útěkem.

Moskalevovu advokátovi se podařilo v úterý spojit s personálem centra pro nezletilé. Máša přes něj poslala svému tátovi kresbu s dopisem. Na jejím konci je podle právníka velké srdce a věta: "Tati, jsi můj hrdina."

Na Ukrajinu brzy dorazí raketomety Přemysl:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.