Holčička přežila 36 hodin pod troskami. Brášku chránila vlastním tělem

Dvě děti se podařilo zachránit z trosek vesnického domu v severovýchodní Sýrii. Pod troskami ležely dlouhé hodiny. Starší holčička Mariam, zmáčknutá mezi troskami domu a postýlkou, přitom volnou rukou chránila vedle ležícího mladšího brášku Ilaafa před prachem a sutí.

Podle zástupce neziskové organizace Patriotic Vision při OSN Mohamada Saffa strávila 7letá Mariam v sutinách 17 hodin. Podle CNN dokonce 36 hodin. "Dostaňte mě ven, udělám pro vás cokoliv," žadonila podle americké televize dívka, když ji záchranáři vyprošťovali. Obě děti si následně do péče převzali zdravotníci v nemocnici. 

Podobných případů je v zasažené oblasti spoustu. Některé ale nemají tak šťastný konec. Například řecký deník National Herald přinesl příběh 7leté Fatmeh z Turecka, které se pod troskami podařilo přežít taktéž 36 hodin a upozornit záchranáře na sebe i na svého otce a sestru. Nakonec svým zraněním ale podlehla.

[chooze:article;value:488725]

I vzhledem k mrazivému počasí se přitom pravděpodobnost záchrany živých lidí z trosek snižuje. Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky mají záchranáři na vyproštění přeživších přibližně 48 hodin. I poté ale můžou lidé pod sutinami přežít, jak ukazuje zpráva o 8letém chlapci z Turecka, kterého se podle BBC podařilo zachránit po těžko představitelných 52 hodinách.

Po zemětřesení jsou Turecko a Sýrie v humanitární krizi. Pomoci můžete i vy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.