Holding Malina půjde do konkurzu. Věřitelé přijdou o drtivou část peněz

Místo elektřiny ze slunce zbydou některým klientům zřejmě jen prázdné střechy a utopené peníze. Reorganizaci firmy, která tvrdila, že existuje šance na další její fungování a dokončení zakázek, na žádost Maliny městský soud v Praze přeměnil na konkurz.

"Což neznamená nic jiného, než že se pozastavuje dodělávání veškerých fotovoltaických elektráren a rozprodá se zbývající majetek, který tam je a rozdělí se mezi věřitele poměrně," uvedl advokát Věřitelského výboru Ladislav Drha.

Při loňském vstupu do insolvence měla Malina dluhy ve výši téměř jedné a půl miliardy korun. Některé ze závazků se firmě povedlo splatit. I tak ale díra po někdejším lídrovi na trhu s fotovoltaikou bude zhruba miliarda korun.

[chooze:article;value:554566]

"Myslím si, že to uspokojení věřitelů bude v řádu okolo 20 procent. A je to výrazně víc než před rokem, kdy jsme si mysleli, že to bude okolo tří až čtyř procent. Z té jedné a půl miliardy by mělo jít k věřitelům asi 300 milionů korun," řekl krizový manažer Malina Group Lukáš Uhl. "O drtivou část peněz opravdu přijdou," potvrdil Drha.

Podnik dosud nedokončil zhruba 2 500 zakázek, které nebyly ani rozpracovány. Na nich ale Malina vybrala na zálohách přes 600 milionů korun.

"Určitě se bude soutěžit firma, která ty zakázky a kontakty převezme a těm lidem může něco nabídnout. Ten konkurz nepochybně také znamená úplný konec Maliny," sdělil Uhl.

Okolo nedokončených zakázek Maliny se v průběhu celého jara vedly spory. Nejprve je měla převzít čínská společnost GoodHao, pak fotovolty a nakonec TnG – Air. Nic z toho ale k dokončení zakázek nevedlo.

[chooze:article;value:552971]

"Malina nás stejně jako všechny před námi podvedla, od začátku té domluvené spolupráce neplnili tu svoji část dohody. To znamená poskytování podkladů pro tvorbu reorganizačního plánu, zejména finančních a ekonomických," uvedl Matěj Fejlek z CEO fotovolty.

"Oni nechtěli dokončovat. Oni chtěli těm zákazníkům nabídnout nové smlouvy, nikoliv pokračovat v těch stávajících. To by znamenalo, že ty zálohy by nikdy nebyly vyúčtovány a že je nemohou použít v těch dotačních řízeních," řekl Uhl.

"Já nemám žádnou důvěru v návrhy Maliny nebo jejich pozůstatků. Protože to, co udělali, bylo hrozně devastující pro spoustu lidí, kteří jim věřili a dali jim peníze. Myslím si, že už by žádnou šanci mít neměli," sdělil Aleš Hradecký z Cech akumulace a fotovoltaiky.

Vypořádání v rámci konkurzu může trvat i roky. Jisté ale podle zástupců Maliny je, že pak firma nadobro zanikne.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.