Hollywoodem hýbe nebezpečný trend. Hvězdy zneužívají lék na cukrovku

Právě to, že se po tomto léku na předpis prokazatelně hubne, rozpoutalo doslova šílenství, a to hlavně mezi hollywoodskými hvězdami. Zatímco některé hvězdy se k používání ozempicu pro hubnutí veřejně přiznávají, jiné to popírají. K užívání léku se podle webu People otevřeně hlásí například zpěvačka Kelly Osbourneová, dcera zpěváka Ozzyho Osbourna.

"Myslím, že je to úžasné. Existuje milion způsobů, jak zhubnout. Tak proč to neudělat tak, aby to nebylo nudné jako cvičení. Lidé, kteří tě nejvíce pomlouvají, to buď tajně dělají, nebo je štve, že si to nemůžou dovolit. Bohužel, teď je to velmi drahá záležitost, ale jednou nebude, protože to opravdu funguje," řekla.

Ozempic, který se aplikuje pomocí injekce do břicha, stehna nebo horní části paže, naopak vyděsil například herečku Kate Winsletovou. "Panebože. To zní hrozně!" zareagovala během rozhovoru pro The New York Times Magazine, když zjistila, že lék lidé používají dobrovolně. Na sociální síti ho pak podle portálu Independent odsoudila i například herečka Sophie Turnerová, která se proslavila seriálem Hra o trůny.

[chooze:article;value:547212]

To, že lék užívala pro hubnutí, přiznala také herečka a komička Amy Schumerová. Nebylo jí ale po něm dobře a cítila se slabá. "Před rokem jsem to vyzkoušela. Byla jsem ale jednou z těch, komu pak bylo mizerně. Nemohla jsem si ani hrát se svým synem. Byla jsem tak hubená. Hodil po mně míč a já prostě nemohla," svěřila se během vystoupení v pořadu Watch What Happens Live With Andy Cohen.

Na sociálních sítích se navíc v souvislosti s ozempicem rozmohl nový trend, který je podle lékařů velmi nebezpečný. Jedná se o takzvaný "ozempic pro chudé". S lékem na předpis ale nemá nic společného, protože se jedná o směs laxativ a změkčovadel stolice. Ty navíc nejsou určeny k dlouhodobému užívání a jejich nesprávné užívání může být pro zdraví velmi škodlivé, upozorňuje web The Conversation.

Užívání laxativ a změkčovadel stolice podle lékařů může vést ke ztrátě vody v těle a následné dehydrataci. Dále to může způsobit také ztrátu elektrolytů, jako je sodík nebo draslík, které jsou pro fungování těla nezbytné. Užívání projímadel ale může ovlivnit i gastrointestinální systém a způsobit tak průjmy. Projímadla navíc zvyšují riziko poruchy příjmu potravy.

Ozempic, Wegovy a Mounjaro jsou léky primárně určené k léčbě cukrovky druhého typu, ale využívají se také k léčbě obezity. V česku se o něm začalo hodně mluvit zhruba před rokem, když ho společnost Novo Nordisk do Česka nedodala. Lékaři ho tehdy mohli předepisovat jen těm pacientům, kteří ho nezbytně potřebovali a omezilo se jeho předepisování na obezitu.

Cukrovkou trpí desetina Čechů. Mnozí o tom vůbec nevědí (02/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.