Hollywoodská stávka scenáristů nejspíš skončí, herci však jednají dál

Scenáristům v Hollywoodu se podle všeho podařilo dosáhnout svého. Mohla by tak skončit alespoň část největší stávky v Hollywoodu za poslední desetiletí, během které filmový průmysl přišel o miliardy dolarů. Stávka trvá už pět měsíců a většina natáčení byla během ní u ledu.

"Sdružení amerických scenáristů a Aliance filmových a televizních producentů uzavřeli předběžnou dohodu. Byla možná díky neutuchající solidaritě členů Sdružení amerických scenáristů a mimořádné podpoře našich odborových partnerů, kteří po našem boku stáli déle než 146 dní. Další podrobnosti přineseme po dokončení znění smlouvy," uvedli zástupci stávkujících scenáristů na sociální síti X

[chooze:article;value:513173]

Tříletou smlouvu ještě musí schválit vedení sdružení. Už teď ji ale označuje za výjimečnou a producenti včetně streamovacích služeb podle všeho ustoupili. Sdružení zastupuje celkem 11 500 filmových i televizních scenáristů. Ještě před víkendem to přitom vypadalo, že dosažení dohody není v nejbližší době reálné.

"V této zemi se stále prohlubuje propast mezi pracovníky a majiteli. Zvětšují se příjmové a majetkové nerovnosti v této zemi. Lidé jsou energičtější a v této zemi vzniká stále více konfliktů, než tomu bylo po dlouhou dobu. Ředitelé byli příliš zaneprázdněni na svých jachtách, než aby se obtěžovali číst noviny a sledovat zprávy," hodnotil minulý týden situaci americký advokát Jonathan Handel. 

Stávka však zatím nekončí. Vedení sdružení scenáristů totiž přímo vyzvalo své lidi, aby do práce nechodili. A zatím nejsou žádné novinky o tom, že by se z místa pohnula vyjednávání se zástupci herců, i když jim dohoda scenáristů teď dává velké naděje. Herci, podobně jako scenáristé, požadují lepší finanční ohodnocení své práce a stanovení pravidel pro používání nových technologií, zejména umělé inteligence.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.