Holomráz udeřil na Česko. Způsobí nemalé potíže, předpovídá meteoroložka

Z téměř jarního počasí se Česko už v neděli ráno probudilo do pravé zimy. Mráz navíc dostal zelenou i v tomto týdnu a držet se bude i dál. Podle meteoroložky Dagmar Honsové by ale mohl přinést nemalé komplikace. Teploty pod nulou, při kterých nesněží, totiž mohou některým pěkně zavařit.

"Nebezpečí spočívá v tom, že půda je nasycená vodou z předchozích dešťů, takže zmrzne v půdě a až rozmrzne, bude půda blátivá a méně schopná vsakovat vodu. Hrozí opět povodně. Také domy jsou promáčené z dešťů. Zdi mohou praskat," popsala Honsová pro TN.cz následky holomrazu.

[chooze:article;value:536045]

​To nejhorší nás ale teprve čeká. Nejchladnějším dnem má být totiž úterý. "V ranních minimech mohou teploty klesat až k -20 °C," upozornila meteoroložka. Zejména na východě pak bude i větrno. Nárazy větru se mají pohybovat o rychlosti až 70 km/h.

Vítr navíc výrazně sníží pocitovou teplotu. "Se zvyšující se rychlostí větru totiž rostou i tepelné ztráty pokožky, takže vzduch nám připadá pocitově chladnější," dodala Honsová.

Ve středu pak má být jasno až polojasno, teploty ale stále budou pod nulou. "Ranní teploty -6 až -10 °C, ve vyšších polohách až -17 °C. Denní teploty -6 až -2 °C," uvedla meteoroložka.

[chooze:article;value:534873]

​Silné noční mrazy se mají držet až do čtvrtka, kdy má být jasno až polojasno. Během dne by se pak od severu mohlo objevit slabé sněžení. Ranní teploty se mají pohybovat mezi -6 až -10 °C, ojediněle až -12 °C. Denní teploty budou v rozmezí -4 až 0 °C.

Lehké zmírnění mrazů přinese konec týdne. V pátek má být polojasno až oblačno, ojediněle se mohou objevit i sněhové přeháňky. Ranní teploty se mají pohybovat mezi -4 až -8 °C, ojediněle kolem -10 °C. Denní teploty se vyhoupnou na -3 až 1 °C. 

"V sobotu bude polojasno až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky," uvedla Honsová. Ranní teploty se mají pohybovat mezi -3 až -7 °C, ojediněle kolem -10 °C. Denní teploty -2 až 2 °C. Podobně má být i v neděli. Ranní teploty se dostanou na -3 až -7 °C, denní na -2 až 2 °C.

Nejen povodně, ale i mráz. Tak zní předpověď počasí pro západní Evropu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.