Homosexuálové a další menšiny slaví výročí. Před 54 lety vyšli poprvé do ulic

Duhová vlajka je asi největší symbol LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby, pozn. red.) komunity. A nejvíce je vidět v červnu, kdy se pořádají pochody za tuto skupinu lidí po celém světě. Právě ve středu dokonce slaví významné výročí.

Psal se rok 1969, přesně 28. června, kdy lidé ve Spojených státech amerických poprvé vyšli do ulic hájit práva menšin. Bojovali za registrované partnerství, stejnopohlavní manželství nebo ochranu před homofobním násilím. Lidé se tehdy vzbouřili, protože policie udělala velkou razii v gay clubu na Manhattanu v New Yorku.

[chooze:article;value:396006]

"Byl to prostor, který přitahoval spoustu různých lidí. A byl to prostor, který neustále napadala policie. Myslím si, že si jedné noci lidé řekli dost," sdělil univerzitní profesor moderních dějin umění Matt Cook.

Pochody se začaly pořádat pravidelně a lidé začali oslavovat gay, lesbickou, bisexuální nebo transgender kulturu. "Už máme dost mlčení. Mentalita lidí se posouvá dopředu," hlásal jeden z účastníků pochodu v Mexiku. "Ukazujeme, že láska zvítězí," řekl Simon Wrigley, který se účastnil pochodu v Izraeli.

"Jsme jen lidské bytosti. Nejsme jiní. Všichni se chceme milovat, vdávat a být prostě šťastní. To je vše, co žádáme," uvedla Vihara Abegunawardana během pochodu na Srí Lance.

V České republice se tyto pochody konají pravidelně více než 10 let. Asi největší je Prague Pride, na který se každoročně sjíždějí lidé z celé země.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.