Horký Jupiter překvapil vědce. V jeho atmosféře našli něco, co tam nečekali

Krystalky křemene v atmosféře WASP-17 b, exoplanetě typu horký Jupiter vzdálené 1 300 světelných let od Země, jsou opravdu výjimečným objevem. Je to poprvé, kdy něco takového vědci zpozorovali.

"Byli jsme nadšení. Na základě pozorování přes Hubbleův teleskop jsme věděli, že v atmosféře WASP-17 b musí být aerosoly (drobné částice, které tvoří mračna nebo mlhu), ale nečekali jsme, že budou tvořeny křemenem," citovala bristolská univerzita svého profesora a astrofyzika Davida Granta, který je hlavním autorem studie publikované tento týden v odborném časopise The Astrophysical Journal Letters. 

[chooze:article;value:498502]

​Grant na výzkumu spolupracoval s mezinárodním týmem odborníků, se kterými prováděl pozorování přes Webbův teleskop. Podíleli se na něm mimo jiné i experti z NASA, která je spoluvlastníkem Webbova teleskopu. 

Objev oxidu křemičitého sám o sobě ani tak zajímavý není, jedná se o prvek, který je všude kolem nás. Na Zemi se krystalky křemene do mračen mohou dostat ze skalnatých povrchů. U WASP-17 b ale vědci zjistili, že se krystalky zrodily vysoko v atmosféře – tedy přímo z plynu, což je velmi neobvyklé.

Oxid křemičitý tam navíc objevili v čisté podobě. "Očekávali jsme, že uvidíme křemičitan hořečnatý. Místo toho jsme ale pozorovali pravděpodobně jejich základní částice, které jsme schopni detekovat u chladnějších exoplanet a hnědých trpaslíků," objasnila spoluautorka studie Hannah Wakefordová. 

Extrémně horká a velmi lehká

Jak je možné, že v atmosféře WASP-17 b se zrodily nanokrystalky křemene? Jedná se o jednu z největších a nejobjemnějších známých exoplanet, která má objem více než sedmkrát větší než Jupiter, ale hmotnost více než dvakrát menší. Navíc je extrémně horká, má teplotu zhruba 1 500 stupňů Celsia.

[chooze:article;value:524331]

​"A tlak, při kterém se krystalky křemene tvoří vysoko v atmosféře, je zhruba jen jedna tisícina tlaku, který zažíváme na povrchu Země," dodal Grant. "Za těchto podmínek mohou pevné krystaly vznikat přímo z plynu, aniž by nejprve prošly kapalnou fází," zakončil. 

Významný objev tak přináší nové informace důležité pro pochopení fungování planet v hlubokém vesmíru, především jejich atmosféry a počasí, které na nich panuje. 

WASP-17 b je jednou ze tří planet, kterou astrofyzici zkoumají v rámci projektu DREAMS. Jeho cílem je shromáždit ucelené informace o zástupcích tří klíčových kategorií exoplanet (tj. planet nacházejících se mimo Sluneční soustavu), kterými jsou horký Jupiter, teplý Neptun a kamenná planeta zemského typu.

NASA ukázala vzorky z planetky Bennu. Vypadají jako černé uhlí (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.