Hornická kolonie v Ostravě má jít k zemi, radnice obyvatelům neprodlouží nájmy

V bývalé havířské kolonii z padesátých let minulého století žije v současné době 75 lidí ve 30 domech. Jedním z nájemníků je i Antonín Baláž. V Bedřišce žije s manželkou už téměř 30 let. To ale teď má skončit. Tak jako ostatní dostal z radnice dopis, že se má vystěhovat.

"Do toho domečku jsem nemalé peníze proinvestoval, ale v domnění v tom, že tady zůstanu. Nikdy jsem nedoufal v to, že bych tady měl jakože z ničeho nic skončit," popsal Baláž.

Stěhovat se nechce ani Sylvie Fiedlerová. "Bydlím tady dva a půl roku. Přišla jsem, byl to holobyt, nebylo tady nic. Koupila jsem si novou kuchyňskou linku, plovoučku jsme si udělali," vyjmenovala.

[chooze:article;value:561279]

​Vedení ostravských Mariánských Hor a Hulváků říká, že radnice už nechce investovat další peníze do oprav finských domků, jejichž životnost už dávno skončila. "Bohužel analýzy říkají, že ty domky nejsou v dobrém stavu, takže se je ani nevyplatí opravovat," řekl starosta Ostravy Mariánských Hor a Hulváků Patrik Hujdus (nez.).

Obyvatelům Bedřišky proto radnice neprodloužila nájemní smlouvy. Někteří se musí odstěhovat už za rok, další do pěti let. Za 50 metrů čtverečních dosud platí přibližně 3 500 korun měsíčně bez poplatků za vodu a elektřinu. Nově by to bylo mnohem víc.

"Pokud bychom předpokládali, že budou hledat bydlení v průměrné velikosti kolem 60 metrů čtverečních, tak musí počítat, že v Ostravě stojí kolem 12 tisíc korun," odhadla realitní makléřka z realitní kanceláře Sting Jan Římanová.

"Lidi se zde strachují, některé ženské navštěvují psychologa, protože se zhroutily," prohlásil Baláž. Radnice chce nájemníkům poskytnout obecní byty nebo nabídnout třicet tisíc korun, aby měli na kauci v soukromých bytech. Na místě Bedřišky by v budoucnu měly vyrůst nové nájemní byty.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.