Hororová nehoda autobusu u Vídně: Z motoru šlehaly plameny a řidič to neřešil

Autobus směřující z Brna do Vídně začal v pondělí před půl osmou ráno hořet na dálnici A5 v dolním Rakousku před Vídní. Když zastavil u krajnice, vyběhli podle prvních zpráv všichni cestující ven a v zimním chaosu si brali svá zavazadla. Nedlouho poté na místo přijeli policisté a hasiči, kteří už nepojízdný autobus uhasili, informuje web Heute.at. Během nehody se naštěstí nikdo ze 41 cestujících na palubě nezranil. 

Jednou ze svědkyň děsivého zážitku byla i cestující Jitka, které kvůli děsivému zážitku uletělo letadlo do Mexika, kam jela na pracovní cestu. Podle ní si doutnajícího motoru všimla potom, co se ze spánku probudila po škubnutí, které pravděpodobně způsobila poškozená pneumatika. "Řidič nezpomalil a jel dál třeba dalších deset kilometrů, než začalo hořet a až pak teprve zastavil u krajnice. To už od toho chytla ta nádrž a začaly od toho vysoko šlehat plameny," popisuje otřesená Češka. 

[chooze:article;value:512764]

"​Autobus byl kompletně celý shořelý, než tam přijel někdo s hasícím přístrojem," doplňuje Jitka, kterou šokovalo, že v autobuse neměli řidiči ani povinnou výbavu včetně hasících přístrojů. "Normálně začali do hořícího motoru házet sníh," podivuje se nad výjevem, který zachytila přes mobilní telefon a poslala televizi Nova. Lidé si pak v panice brali všechna svá zavazadla. Podle Jitky je velkým štěstím, že se nikomu nic nestalo, protože zmatení cestující mezi oblaky kouře běhali u kraje rušné dálnice.

Podle mluvčího společnosti FlixBus Tomáše Beránka ale záběry zmatených šoférů mají dokazovat jen zbytečnou paniku v prvních momentech. "V každém z autobusů je několik hasících přístrojů. Tohle všechno bych přičítal nějakému pomatení mysli v obrovsky stresovém okamžiku. To je prostě chyba, která by se neměla stávat," reagoval na záběry. 

"Podle informací, které se nám zatím podařilo získat, požár vznikl z dosud nezjištěných příčin od zadních kol vozidla. Vozidlo splňovalo všechny zákonné požadavky a absolvovalo všechny potřebné zkoušky, aby mohlo být v provozu," uvedl s tím, že zhruba po hodině od nehody vypravily místní úřady náhradní autobus pro všechny cestující. 

[chooze:article;value:531712]

"Až po hodině tam pro nás přijel náhradní autobus a lidi normálně běhali na dálnici, protože tam nebylo vůbec vidět, byly tam mraky kouře. Smrděli jsme všichni pak v tom autobuse jako vyuzené klobásy. Lidi úplně čpěly tím smradem. Pak nás jenom vyhodili na zastávce u letiště a všichni se nějak rozutekli," dodává paní Jitka s tím, že právě kvůli čekání ji uletělo letadlo a musela si narychlo kupovat novou letenku za víc než 25 tisíc. 

Cestující si stěžuje, že při dotazu ohledně možné kompenzace, se k ní zatím firma staví zády. "Když jsem volala na infolinku, tak jsem se dovolala někam do Velké Británie a tam mi řekli, že nenesou žádnou odpovědnost za moje náklady, které mi vznikly kvůli jejich nehodě," říká rozhořčeně. S tím ale nesouhlasí mluvčí Beránek, podle kterého firma poškozené postupně oslovuje, aby jim nabídla potřebnou kompenzaci. "Bezpečnost cestujících a řidičů je pro společnost FlixBus vždy na prvním místě," napsal. 

Přestože na místě byli přinejmenším dva Češi, českou ambasádu s žádostí o pomoc nikdo neoslovil. "Na zastupitelský úřad ve Vídni se kvůli poskytnutí asistence nikdo, včetně dopravní společnosti, neobrátil," konstatoval mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.   

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.