Hororový výlet. Hasiči do noci evakuovali jednu z nejvyšších lanovek světa

[chooze:gallery;value:32340]

​Kabinová lanovka mířící do nadmořské výšky téměř čtyř tisíc metrů se kvůli závadě elektrického zařízení zastavila odpoledne místního času. Uvázlo na ní 74 pasažérů, uvedli na webu místní hasiči.

Rozběhla se náročná záchranná akce. Hasiči a horští záchranáři vylezli na sloupy a po nosných lanech se shora dostali do jednotlivých kabin. Tam upevnili horolezecká lana, po kterých jištění pasažéři po jednom slanili na zem.

Zásah trval deset hodin. Z gondol se podařilo zachránit 17 lidí, dalších 47 dopravili dolů z horního terminálu lanovky na vrcholu hory. Posledních deset sjelo dolů v kabinách poté, co se lanovku podařilo nad ránem zprovoznit.

https://twitter.com/BomberosQuito/status/1677340642618355714

Všechny zachráněné prohlédli lékaři, nikdo se nezranil ani nepodchladil, uvedl podle CNN starosta Quita Pabel Muñoz, který sledoval vysvobozující operaci na místě. Rovněž nařídil pozastavení provozu lanovky, dokud neskončí vyšetřování události.

​Lanovka je dlouhá dva a půl kilometru, jízda trvá 18 minut a je při ní krásný výhled na panorama města a okolní hory.

Ještě dramatičtější záchranná akce proběhla v září roku 2016 ve francouzských Alpách, kdy na lanovce na Mont Blanc s výstupní stanicí ve výšce 3 777 metrů uvázlo 110 pasažérů, když se poryvem větru překřížila lana. Většinu zachránili s pomocí vrtulníků, 33 turistů muselo v kabinkách přenocovat. Záchranáři jim dovnitř dopravili jídlo, pití a přikrývky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.