Hororový začátek sezony na Jadranu. Část Chorvatska a Slovinska pod vodou

V Chorvatsku voda zaplavila část ostrova Krk. Přímo ve městě Krk došlo podle televize Kanal Ri k zaplavení obchodního domu, několika dalších budov i silnice spojující město s vesnicemi Salatići a Vrh. Pod vodou uvízlo i několik aut.

"Následky silného deště na Krku. Zatopená silnice Krk - Salatići - Vrh," uvedla televize k fotkám sdíleným na facebooku.

"Od včerejší noci jsme provedli 17 zásahů, z toho pět probíhá průběžně. Jde především o odčerpávání vody, dále dva sesuvy půdy a dvě vytahování vozidel z vody," řekl webu Bodulija.net velitel hasičského sboru města Krk Goran Grubišić.

​Silné bouřky by měly Chorvatsko znovu zasáhnout v pátek. Nejhorší by měla být situace v oblastech Rijeka, Gospić, Karlovac, Záhřeb a Osijek. Státní hydrometeorologický ústav varuje před nebezpečným počasím po celé zemi.

[chooze:article;value:558059]

Vydatné deště a bouřky zasáhly v noci ze čtvrtka na pátek i sousední Slovinsko. Podle webu 24ur.com nejvíce pršelo u moře v oblasti Piran a Portorož.

"(Téměř) katastrofální následky bouře, která dnes ráno zasáhla Piran," okomentovalo situaci ve slovinském přímořském městě Italské společenství Giuseppe Tartini na facebooku, kde sdílelo několik fotek.

Voda zaplavila náměstí Tartini včetně několika barů v centru Piranu. Přívalové deště s sebou přinesly bahno, které zbarvilo moře do hněda. Kvůli dešti navíc přetrvává riziko sesuvů půdy. Déšť se podle meteorologů přesouvá na východ země, kde může pršet až do noci.

Česko o víkendu zasáhnou vydatné a trvalé srážky. Podívejte se na páteční rozhovor s meteoroložkou Dagmar Honsovou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.