Horší než Floyd. Pět memphiských policistů obviněno z vraždy černocha

Policisté byli členy speciální, ale kontroverzní jednotky Scorpion pro potírání pouliční kriminality. Po přezkoumání zákroku je policie minulý týden propustila. Ve čtvrtek si vyslechli obvinění z vraždy druhého stupně, zneužití pravomoci, únosu a dalších deliktů, informovala agentura AP.

Drsný zákrok se odehrál 7. ledna, kdy pětice strážců zákona v neoznačeném autě kontrolovala 29letého černocha Tyra Nicholse kvůli bezohledné jízdě. Mladý řidič se nejprve pokusil o útěk, poté došlo ke "konfrontaci", kdy se měl údajně s policisty prát. Následovalo tříminutové surové bití, po kterém Nicholse převezli záchranáři ve vážném stavu do nemocnice, kde o tři dny později zemřel.

[chooze:article;value:438646]

​Zákrok natočila kamera na vestě jednoho z policistů. Kromě vyšetřovatelů a státního zástupce záběry viděla i rodina oběti. "Zkrátka, je to naprosto otřesné," řekl BBC David D. Rauch, šéf úřadu vyšetřování v Tennessee s tím, že je zákrokem policistů znechucen. Je to "hrozné, horší než zabití George Floyda", citovala televize dalšího z představitelů, kteří záběry viděli.

Floydova smrt při policejním zákroku podnítila v roce 2020 masové i násilné protesty po celých USA. Stejné obavy mají úřady i nyní. Video má totiž být v pátek vpodvečer oficiálně zveřejněno. Ke klidu a demonstracím bez násilí vyzval mimo jiných i americký prezident Joe Biden, který rodině kondoloval a žádá rychlé, úplné a transparentní vyšetřování.

https://twitter.com/POTUS/status/1618800965041197056?cxt=HHwWgMC4tdS5kfcsAAAA

​Obvinění policisté Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills, Emmitt Martin a Justin Smith jsou přitom stejně jako oběť černoši. Rasismus však zůstává ve hře spolu s policejní brutalitou. "Nevěřím, že by to těch pět černých policistů udělalo, kdyby to byl mladý bílý muž," řekl BBC reverend a aktivista za občanská práva Al Sharpton. Bílí a černí policisté podle dalšího z oslovených odborníků přistupují k černochům, se kterými se při své práci setkávají, se stejným despektem.

Kvůli nepřiměřeným zákrokům je vyšetřováno několik dalších příslušníků memphiské jednotky Scorpion.

Obvinění expolicisté jsou ve vazbě. Podle zákonů státu Tennessee jim v případě uznání viny hrozí 15 až 60 let za mřížemi. 

Bývalý policista Chauvin byl za vraždu Floyda odsouzen na 22 let (06/2021):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.