Horské hotely před zimní sezónou zejí prázdnotou. Češi radši volí zahraničí

Kdo si chtěl ještě před několika lety objednat vánoční nebo silvestrovský pobyt na horách začátkem listopadu, měl většinou smůlu. Letos je to naopak. "Zatím na silvestrovské pobyty máme zarezervováno kolem 15 až 20 procent kapacity," řekl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Lépe jsou na tom ve vyhlášených zimních střediscích a tam, kde nabízejí nadstandardní služby jako wellness, bowling nebo skipas v ceně pobytu. Třeba ve Špindlerově Mlýně je aktuálně kapacita na konec roku plná ze 40 procent. "Lidé si rezervují zhruba 60 procent a potom podle toho, jak se vyvine sníh na horách," řekl majitel penzionů v Orlických horách Jiří Povolný.

"Obsazenost na silvestrovské a vánoční pobyty činí kolem 50 procent, lidé si začali bookovat už kolem letních prázdnin," uvedl ředitel lipenského hotelu Element Aleš Toth.

[chooze:article;value:528188]

​Zlom nastal v době covidu. Nikdo nevěděl, jaké zákazy kvůli pandemii budou v platnosti, a objednat pobyt dlouho dopředu byl čistý hazard. Od té doby se chování hostů příliš nezměnilo. Pro hoteliéry je to komplikace. Třeba plánování silvestrovského večírku musí nechat na poslední chvíli. "Je to náročnější na organizaci zvláště v době, kdy nám zoufale chybí pracovníci," poznamenal Stárek.

Pobyty jsou za téměř stejnou cenu jako poslední dva roky, na druhou stranu klienti nemají počítat s tím, že na poslední chvíli vánoční a silvestrovské pobyty hoteliéři zlevní. "Dá se očekávat, že pobyty v zimě lidé zkrátí, případně budou objednávat namísto plné penze jen polopenzi nebo si budou brát jídlo s sebou," upozornil ekonom Štěpán Křeček.

Dalším z faktorů je počasí. To bývá před koncem roku velmi nevyzpytatelné, a to dokonce už i na horách. "Poslední opravdu bílé Vánoce byly na území celé České republiky v roce 2001. Podle statistiky se s bílými Vánoci na celém území republiky setkáváme pětkrát za 50 let," shrnula meteoroložka Dagmar Honsová.

Dovolená v zahraničí

Ceny ubytování na českých horách rostou a z toho těží hoteliéři za hranicemi. Ti v Německu nebo Polsku cenami českým ubytovacím službám zdatně konkurují a hlásí vysoký zájem o ubytování, především během víkendů. Kapacity se rychle plní také na Vánoce a Silvestra.

V německé Pirně chce hotel za pokoj 2 250 korun. Navíc s neomezenou konzumací piva a pípou vyvedenou přímo do pokoje. Není divu, že se tam dveře netrhnou, a hotel má dokonce i české zaměstnance.

"Máme tady každou sobotu i neděli plno Čechů. Jezdí sem kvůli Labi, na kola nebo na vánoční trhy, které jsou tady krásné," řekla recepční německého hotelu Tereza Soukupová.

[chooze:article;value:524523]

​Když už prý Češi vyjedou na výlet za hranice, na peníze moc nekoukají. Ubytování do konce roku už tam mají téměř vyprodaná. "Lidé moc nekoukají na ceny. V restauraci máme až do večeří většinou narváno Čechy. Vánoce teda máme zavřeno, ale na Silvestra už máme skoro plno," dodala Soukupová.

Nejenom Německo, ale i polské příhraničí je díky dlouhodobě velmi příznivým cenám oblíbené. Pokoj tam vyjde na 2 500 za noc a třeba silvestrovskou oslavu si vychutnáte s jídlem a nápojem za pětistovku.

Třeba na zámek v polských Chalupkách přijede na Silvestra o třetinu více Čechů než loni. "Přijede sem zhruba nějakých 30 Čechů. Budou si tady užívat Silvestr. Každý rokem se ten počet zvětšuje," řekla manažerka hotelu Aleksandra Nielaba.

Každý druhý Čech přitom podle průzkumů plánuje podzimní a zimní dovolenou trávit doma. Někdo zůstane na gauči, jiný vyrazí do lázní, nejčastěji na Moravu. Ještě levněji než Polsko a Německo vychází ubytování na Slovensku. Hotelový pokoj se tam dá včetně snídaně pořídit za 1 600 korun na noc. Rakousko je na tom s cenami podobně jako Německo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.