Hory zasypal sníh. Místy připadne dalších 30 centimetrů, hrozí silný vítr i laviny

Kvůli kombinaci sněžení a čerstvého až silného větru se už od vyšších poloh tvoří sněhové jazyky a závěje a zvyšuje se lavinové nebezpečí. Pokud vyrážíte do hor, je potřeba dbát na doporučení horské služby a nepodceňovat zimní výbavu. Teplota v 1 000 m na horách se pohybuje kolem 1 °C, ale pocitová teplota je na 9 °C. Ojediněle se můžete setkat s bílou tmou, tedy nulovou viditelností způsobenou vydatným sněžením a větrem. Ve středu nejsou vyloučené ani bouřky.

Únor odstartoval na horách teplotami pod bodem mrazu a větrným počasím. Na horách může ve středu napadnout dalších 15 centimetrů sněhu. Srážek bude přibývat během odpoledne, večer je očekáváme vydatné. Nárazy větru se zastaví až na 90 kilometrech v hodině.

V Krkonoších stouplo lavinové nebezpečí ve středu na třetí stupeň z pětibodové škály. Situace je v takovém případě označována za velmi zrádnou.

​Ve čtvrtek na Šumavě napadne až 30 cm 

Také noc na čtvrtek bude bohatá na srážky, a to zejména ve své první polovině, kdy bude na horách vydatně sněžit. Nárazy větru budou dosahovat až 90 kilometrů za hodinu. Čtvrtek bude psát hodně podobný scénář počasí jako středa. Nejvydatněji by mělo sněžit na Šumavě, kde napadne až kolem 30 centimetrů sněhu. I nadále bude větrno.

Sněhové jazyky hrozí do konce týdne

Proměnlivé počasí bude pokračovat. I pátek bude bohatý na srážky, ale hranice sněžení se postupně posune a večer bude sněžit až od cca 800 metrů nad mořem, jinak očekávejte spíše déšť. A bude také větrno. O víkendu srážek ubude, i když na horách stále očekáváme občasné sněhové přeháňky.

Tabulka ukazuje výšku sněhu na Labské boudě ve vybraných letech k 1. únoru

Rok Výška sněhu (cm)
2023 107
2012 245
2019 231
1997 30

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.