Hošík se narodil s třetím uchem a rozštěpem. Rodina se musí učit znakovou řeč

[chooze:gallery;value:31051]

​Irena Šimpachová je matkou čtyř chlapců. Dva z nich se ale musí potýkat se zdravotními problémy. Zatímco nejstarší Honza je autistou, nejmladší Dominik trpí sadou vrozených vad a genetických poruch.

"V červnu 2020 se narodil náš nejmladší syn Dominiček, sluníčko naší rodiny. Těhotenství probíhalo v pořádku a veškerá vyšetření byla bez jakýchkoliv abnormalit. Nic nenasvědčovalo tomu, že by maličký mohl být nemocný," popsala maminka Irena.

[chooze:article;value:495531]

Dominik se narodil s příčným rozštěpem rtu a malým třetím ouškem. Ve dvou měsících u něj lékaři odhalili Goldenharův syndrom, nyní ho vyšetřují kvůli podezření na Treacher-Collinsův syndrom. Symptomy obou syndromů zahrnují mimo jiné různé deformace obličeje a problémy se sluchem, dýcháním a s řečí.

Chlapeček nemluví a má problém s příjmem potravy, která je mu zaváděna pomocí PEG přímo do žaludku. Protože Dominik nemluví, tak se celá jeho rodina učí znakovou řeč. Ireně pomáhá hlavně její přítel, snaží se ji podporovat i rodina.

Irena se ještě ke všemu pokouší doplnit si vzdělání. "Mám rozpracovanou maturitu, chybí mi poslední zkouška z němčiny, abych odmaturovala. Pak chci pokračovat na kurz asistenta pedagoga se znakovou řečí, abych se mohla věnovat dětem jako Dominik," přiblížila.

[chooze:article;value:493180]

​Co teď ale nejvíce potřebuje, je auto. Dominik má totiž šanci na zlepšení, pokud bude navštěvovat všechna potřebná vyšetření a rehabilitace. Jejich současný vůz ale dosluhuje a Irena se bez něj příliš neobejde, nemůže si však dovolit vysoký jednorázový výdaj. "Nepotřebuji nic luxusního. S jedním autobazarem už jsem domluvená na ojetině," svěřila.

V budoucnu by ale chtěla do auta pořídit i speciální sedačku pro Dominika. Lékaři mu totiž ke všem jeho útrapám objevili také vrozené zúžení páteřního kanálu. Sedačka je ale zatím hudba budoucnosti. Pokud chcete Ireně, Dominikovi a Honzovi pomoci, můžete tak učinit pomocí portálu Donio.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.