Hospodští se obávají zdražení piva. Od ledna se u čepovaného zvýší DPH

Zvýšení DPH na točené pivo je po pandemii koronaviru a inflaci další rána pro hospodské. Se zdražováním sice nesouhlasí, ale nic jiného jim nezbude. "Budeme muset asi zdražovat o tu část, co se zvedne DPH," míní provozní restaurace Buena Vista Jihlava Matěj Pokorný. Souhlasí s ním i provozní restaurace Dělnický dům Michal Daniš, podle kterého bude jeho podnik od Nového roku také zdražovat. 

Cena piva přitom kvůli inflaci stoupla už dřív. "Balená piva jsme zvýšili o korunu padesát v průměru na půllitr, zatímco ta čepovaná pouze o jednu korunu," sdělil mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář. 

[chooze:article;value:524997]

​Cena za půllitr piva by se podle odborníků mohla od příštího roku v průměru zvednout o šest korun. V minipivovaru v Teplicích si nyní zákazníci za jedno velké pivo zaplatí 59 korun. Při zvýšení DPH se cena zřejmě zvýší na 65 korun. "Mám takový pocit, že my jsme vládní otloukánek, že v našem oboru se zkouší, co český podnikatel vydrží. A vlastně de facto, co vydrží náš zákazník," stěžuje si majitelka pivovaru Monopol Gabriela Schönbauerová. 

"Suroviny stouply třeba o 100 procent. Pak voda, energie... Bojím se toho, co přijde, ale určitě sama za sebe vím, že budu dělat všechno proto, abych udržela pivo na té kvalitě, na které je," dodává Schönbauerová. 

Podle průzkumu Českého svazu pivovarů a sladoven může být zvýšení DPH na točené pivo pro některá zařízení likvidační. "Desetina restaurací zvažuje ukončení provozu a dalších pět procent už je rozhodnuto, že po zvýšení DPH úplně ukončí svoji činnost," vysvětluje výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Tomáš Slunéčko. Podle mluvčího pivovaru Bernard Radka Tulise je otázkou, zda nakonec stát po zvýšení daní nevybere méně než doposud. Sníženou sazbu na čepované pivo přitom uplatňuje řada evropských zemí. Například Itálie, Slovensko nebo třeba Rakousko.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.