Hotely stále pociťují dopady pandemie covidu. Lidé se k nám nehrnou, stěžují si

Po dvou letech pandemie potřebuje Česko další tři roky na znovuoživení turistického ruchu. Loni se nám stále nepodařilo vrátit na úroveň z roku 2019. "Nejvíce to byli Němci, pak Slováci a Poláci," řekl Pavel Vančura z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Davy turistů v posledních letech pořádně prořídly. Pro místní to může být úleva, ale pro rozpočet pořádná díra. Z cestovního ruchu teče do státní kasy každoročně přes 120 miliard korun. Data z posledního roku ukazují, že trh se jen zvolna zotavuje.

"Dá se říct, že v roce 2023 nás zachránili domácí turisté, kteří v Česku dovolenou tráví víc než dřív," popsal prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

[chooze:article;value:514594]

​Letní dovolenou strávilo loni v tuzemsku přes 60 procent obyvatel. "Utratíme kolem 30 tisíc korun za tu týdenní dovolenou," sdělili čeští turisté v anketě. "Děláme si často jednodenní výlety," dodali jiní.

Provozovatelé ubytovacích zařízení to poznali na tržbách. Kvůli vadnoucí ekonomice a vysoké inflaci se Češi na dovolených drželi zkrátka. "Návštěvníci hor nemají peněz nazbyt a snaží se více šetřit, takže si dávají většinou třeba polopenze místo plných penzí," sdělil ředitel hotelu Gruň Kemal Rušitovič.

V Česku se loni ubytovalo přibližně 22 milionů turistů, tedy podobně jako před pandemií, ale strávili u nás výrazně kratší dobu. Provozovatelé hotelů a penzionů odhadují, že čísla návštěvnosti překonají propad způsobený koronavirem až v letošním roce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.