Houbám se teď v Česku daří. Mykolog poradil, kde najít celou plejádu

[chooze:gallery;value:34829]

​Přestože si na meteorologické i astronomické jaro musíme ještě nějakou chvíli počkat, příroda se už probouzí po zimě znovu k životu. Mohou za to zejména vysoké teploty, které přes den v poslední době šplhaly až k 10 °C.

Díky častým přeháňkám si na své navíc už přijdou také milovníci houbaření. Ti už se nyní mohou vydat ven se svými košíčky. Počasí totiž houbám přeje. "Co teď roste, tak je Jidášovo ucho. To se objevuje mimo les na větvích černého bezu," řekl TN.cz mykolog Libor Hejl.

[chooze:article;value:540812]

Najít se toho ale dá mnohem víc. "Krásně roste zimní houba penízovka sametonohá. Dá se najít také hlíva ústřičná. Kdo je trpělivý, tak z raných jarních hub roste na smrkových šiškách penízovka smrkovka," doplnil mykolog Libor Tmej.

Je ale potřeba vědět, kam jít hledat. Z jehličnatých lesů si toho houbaři totiž příliš nepřinesou. "Vyrazit je lepší do listnatých lesů, různých hájů, křovin nebo podél vody a vodních ploch," nastínil Tmej.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mají největší šanci aktuálně něco najít lidé v Praze a v některých oblastech Středočeského nebo Královéhradeckého kraje.

Na pořádnou nadílku si však milovníci hub budou muset ještě nějaký ten pátek počkat. "Ještě je poměrně brzo," uzavřel Hejl.

Únorová obleva pořádně zmátla přírodu. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.