Houbařská sezóna odstartovala. V lesích už najdete chutné kousky, někdy i vzácné

S prvními paprsky jarního slunce do lesa vyrážejí houbaři. Od března u nás můžete narazit zpravidla na tzv. vřeckovýtrusné houby.

"Co začíná, a lidé to opomíjí, je velmi dobrá jedlá houba destice chřapáčová. Roste na pařezech jehličnanů, je to něco jako Jidášovo ucho," upozornil mykolog Libor Hejl.

"Také začaly růst kačenky, ale pouze v těch nejteplejších oblastech, jako je Lounsko, Praha, Český kras," dodal.

[chooze:article;value:473261]

​Zatímco Češi podle portálu nahouby.cz se sběrem kačenek vyčkávají, houbaři ze Slovenska už se chlubí úlovky, jak upozorňuje portál Topky.sk. "U nás rostou, ale ještě nemají nožičku. Počítám tak týden, než budou mít velikost na sbírání," vysvětlil mykolog.

Jedna z prvních jedlých jarních hub roste v listnatých lesích, najdete ji zpravidla pod osikami či jasany. Aby se kačenkám českým dařilo, potřebují zásaditou půdu. Tento druh hub je velmi chutný, u některých lidí ale může vyvolávat vážné žaludeční potíže.

Na vhodných lokalitách rostou kačenky české po desítkách až po stovkách, přesto se řadí mezi vzácnější kousky. V zahraničí se cena za kilogram těchto hub pohybuje v řádech stovek eur. "U nás se nesmí vykupovat, protože není uvedena ve vyhlášce tržních druhů hub, jsou tam ale smrže," upozornil Hejl.

Smrže jsou ještě vyhledávanější a houbaři je mohou najít zhruba dva až tři týdny po kačenkách. Objevují se na podobných místech, najít je lidé ale mohou i na zahradách, konkrétně na záhonkách s mulčovací kůrou.

[chooze:gallery;value:30850]

Muž našel u silnice houbový ráj. Na jednom místě jich bylo hned několik (10/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.