Houbové žně přicházejí. Letos je to nádhera, chlubí se houbaři plnými košíky

[chooze:gallery;value:36153]

I když Český hydrometeorologický ústav tvrdí, že houby ještě nemají ideální podmínky a pravděpodobnost jejich růstu je na střední úrovni, houbám to nevadí a na mnoha místech rostou jako divé. "Houbařím přes 30 let a letos je to nádhera," říká pan Jantošovič, jehož revírem je Blanensko.

Zprávy o bohatých úlovcích přicházejí ale také například z Mladoboleslavska, Ústecka nebo třeba z Třeboňska. Rostou hříbky, holubinky, ale také lišky. Na dalších místech se pak houby teprve probouzejí.

"Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích (cca deset dní po nich) a následném teplém (nikoli však horkém) počasí, nejvíce v rozmezí července a září," uvádí ČHMU. V následujících dnech se tak situace v lesích bude pravděpodobně ještě zlepšovat.

[chooze:article;value:558266]

To potvrzuje také Roman Kalandra z mykologického klubu Choceň. "Bylo deštivo, vláha je. A zhruba do deseti dnů se nové houby začínají objevovat," prohlásil ve čtvrteční Snídani. Nejvíc se podle něj v tuto dobu daří hřibu kováři a hřibu dubovému nebo například také bedlám.

Houbařské žně hlásí také lidé na Slovensku. Podle televize Markíza houby rostou například v Záhoří a okolí Malých Karpat, tedy v česko-slovenském příhraničí.

Odborníci upozorňují, že lidé by měli být u sběru hub pozorní a sbírat jen ty, které bezpečně poznají. Důležité je také houby před konzumací dostatečně tepelně upravit.

Mykolog promluvil o své houbařské vášni. Řekl, kdy porostou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.