Moderní bydlení

Houby by se v Česku daly sbírat kosou. Mykoložka řekla, kde najdete hřiby

[chooze:gallery;value:37217]

​Podle Terezy Tejklové houbaři mohou najít štěstí na Královéhradecku. V tamních lesích se na některých místech nachází bohatá naleziště. "Jedna z místních říkala, že někde je možné houby sbírat kosou," podotkla. Naopak v tradičních sběrných oblastech, jako jsou Jeseníky a Beskydy, v současné době panuje neobvyklé sucho.

"V oblastech, kde je růst o něco větší, si lidé chválí úrodu hřibů. Ať už to jsou hřiby smrkové, nebo hřiby dubové, které jsou překvapivě i docela zdravé. Hojně rostou i různé druhy kozáků, například kozák habrový," reagovala expertka na otázku, které houby je možné v tuzemských lesích nalézt.

[chooze:article;value:565846]

"Hřiby dubové můžeme nalézt většinou v prořídlejších a otevřenějších dubových lesích. Co se smrkových hřibů týče, ty nalezneme naopak v mladších poměrně hustých porostech, kde se drží více vlhkosti," míní Tejklová.

Odbornice dále varuje, že výskyt je velmi proměnný. Proto doporučuje sledovat úhrn srážek v hydrometeorologických předpovědích za posledních dva až tři týdny. Upozorňuje, že výsledek sice není stoprocentní, ale i tak se jedná o dobrý odrazový bod.

Pravděpodobnost růstu hub podle Českého hydrometeorologického ústavu:

V Česku rostou nové druhy hub. Raději je ale nesbírejte, radí mykologové (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.