Houpe se pod Putinem židle? Po vzpouře wagnerovců se objevil možný nástupce

Vladimir Putin na první pohled ustál pokus o převrat, který o víkendu provedl Jevgenij Prigožin. Wagnerovci se totiž jen pár set kilometrů před Moskvou otočili a k žádným bojům nakonec nedošlo. Na druhou stranu ale Prigožin a jeho muži odešli nepotrestáni, z čehož Putin zřejmě nemá radost.

Už ve svém sobotním projevu totiž vyzval k tvrdé odvetě a následně přednesl ještě další projev v pondělí. V něm zopakoval, že organizátoři rebelie budou spravedlivě potrestáni. Šéfa žoldnéřů Prigožina ale během proslovu nezmínil.

Napětí v Moskvě

V Moskvě je podle řady expertů nyní velmi napjatá situace. "Jedna mafiánská struktura bojuje proti druhé," popsal aktuální situaci webu OE24 rakouský bezpečnostní expert Cornelius Granig, který žil roky na Ukrajině. Podle Graniga je možné, že Putin po sporu s Prigožinem přišel o část své moci. "Po převratu je otázkou, zda má Putin stále veškerou moc," řekl Granig.

[chooze:article;value:510755]

​Bezpečnostní expert také zmínil jméno Putinova možného nástupce, který na celé situaci kolem Prigožina mohl vydělat. Je jím Nikolaj Patrušev, který je tajemníkem Bezpečnostní rady a je považován za Putinovu pravou ruku.

Patrušev se nebojí ostrých výroků, v květnu například Západ srovnával s Hitlerem a zhýralými Římany, se kterým udělá krátký proces sopečný výbuch. Je tak otázkou, jak by Patrušev postupoval ohledně války na Ukrajině. "Zda by pak válka skončila, zůstává nejisté," uvedl Granig. 

Jako o možných Putinových nástupcích se mluvilo také především o Dmitriji Medveděvovi a Alexeji Djuminovi. Podrobnosti o těchto mužích najdete v tomto článku na TN.cz.

Podívejte se, co Putin řekl v pondělním projevu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.