Hraboši se v Česku přemnožili, úřad je povolil zabíjet vyšší dávkou jedů

Zemědělci varují, že situace s hraboši začíná být neúnosná. "Hlavně na jižní a střední Moravě to začíná být opravdu katastrofální. Je to už stejné, jako to bylo před třemi roky. Práh škodlivosti je překročen několikanásobně," říká pro TN.cz Vladimír Pícha ze Zemědělského svazu České republiky (ZSČR).

Hraboš podle něj jednoduše požírá budoucí úrodu. "Na polích jsou viditelná vyžraná kola, na kterých už vůbec nic neroste. A je to nutné řešit co nejrychleji," uvádí mluvčí farmářů. "Zemědělci budou počítat škody až na jaře. Ale před třemi lety, kdy byla situace s hraboši podobná jako nyní, šly do stovek milionů korun," dodává.

[chooze:article;value:487146]

​Na situaci už reagoval Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZUS). "Umožníme aplikaci zvýšenou dávkou (jedů, pozn. red.) do nor, a to vydáním nařízení o povolení omezeného a kontrolovaného použití přípravků na ochranu rostlin. Platnost nařízení je od 21. února do 21. června," uvádí ústav v tiskové zprávě.

Přestože je zvýšený výskyt hraboše hlášen ve třech regionech, dávky přípravku lze navýšit po celé České republice. "Platí to na celém území, ale jde o reakci na situaci v postižených regionech," říká pro TN.cz mluvčí ÚKZUS Ivana Kršková.

Naprosto skeptický je k přijatému opatření ředitel kanceláře Českého svazu ochránců přírody. "Když se přemnoží hraboši, tak nepomůže vůbec nic, jedině by snad zemědělci museli vytrávit celou republiku najednou. Farmáři za vyšší dávky jedů jen vyhodí peníze," vysvětluje Stýblo.

[chooze:article;value:441868]

​"Ale je to už taková tradice, že zemědělci bojují jedy. Když vidí pár mrtvých hrabošů, tak díky tomu mají alespoň nějakou psychickou kompenzaci. Jenže za dva týdny už na tom poli budou jiní hraboši," podotýká Stýblo. Ti podle něj mohou přijít například z neošetřených mezí či z dalších polí.

"Pokud se navíc jedy aplikují nesprávně, tak může otráveného hraboše sníst například nějaký chráněný predátor, který se pak také otráví," dodává.

Pícha se ale domnívá, že škody mohou být v tomto směru minimální. "Stejný přípravek se už používá několik desítek let. Když byla povolena vyšší dávka jedů minule, tak za celou tu dobu byli objeveni dva uhynulí čápi, osm zajíců a jedno káně," připomíná mluvčí ZSČR.

Zemědělec našel v poli lebku. Mohla by patřit pohřešovanému chlapci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.