Hračky a pamlsky mohou psům uškodit. Veterináři varují před čtyřmi typy

Psi patří mezi velice hravá zvířata a rádi si krátí čas s různými hračkami. Některé jim ovšem můžou i uškodit, píše deník The Sun. Veterinární klinika River Road vydala seznam čtyř hraček a pamlsků, které jsou z jejich pohledu nejnebezpečnější. Podle kliniky mohou způsobit různé potíže, a to od poranění jazyka a zubů až po problémy vyžadující velký chirurgický zákrok.

1. Pamlsky s kostní dření

Mlsání obsahující kostní dřeň je velmi oblíbenou psí hračkou. Tyto pamlsky vydrží poměrně dlouho a psům pomáhají proti usazování zubního kamene. "Bohužel nejsou bez rizika. Tuková dřeň, která se nachází ve středu kostí, může u citlivých psů způsobit pankreatitidu," varují veterináři.

2. Gumové míčky

Veterináři varují také před gumovými míčky s dírkou. "V poslední době se vyskytlo několik případů, kdy gumové či latexové míčky s jednou dírkou uvízly na rtech nebo jazyku psa. Vzhledem k tomu, že míčky mají pouze jeden otvor, tak jsou přisávány k tlamě psa a neexistuje způsob, jak uvolnit tlak," popsali veterináři. Pro lékaře je tento problém těžko řešitelný. "Extrémní odsávání na jedné ploše po delší dobu může způsobit rozsáhlé poškození tkáně, které je často neopravitelné," dodali. Lidem tak radí kupovat gumové nebo latexové míčky, které mají více otvorů nebo žádné.

[chooze:article;value:503706]

3. Malé hračky

Veterináři neradi vidí i hračky, které jsou příliš malé. Podle nich totiž představují riziko udušení a také mohou způsobit psovi problémy ve střevě. Problematické jsou například kočičí hračky, které jsou často dost malé na to, aby je bylo možné spolknout, ale příliš velké na to, aby se dostaly skrz střeva. "Dalším častým viníkem jsou kusy větších hraček, které byly roztrhány a následně sežrány. Polknutí těchto věcí může mít za následek střevní zablokování, které vyžaduje nouzovou operaci," uvedla klinika. Veterináři proto doporučují nejen nekupovat malé hračky, ale včas posbírat roztrhané kusy těch velkých.

4. Surová kůže

Pamlsky ze surové kůže jsou velmi oblíbenou žvýkací pochoutkou a ve většině případů jsou neškodné. Problém podle veterinářů hrozí, pokud pes tyto dobroty nejen pomalu žvýká, ale trhá a polyká velké kusy. Absorbují totiž vodu a pak bobtnají v žaludku, což znemožňuje průchod střevy, tvrdí odborníci. "Operace k odstranění velkého kusu surové kůže je pak jediným způsobem, jak problém vyřešit," upozorňují veterináři. Podle nich jsou mnohem bezpečnější možností menší žvýkací kousky a hlavně sledovat, jak zvíře pochoutku kouše.

Podívejte se, jak vypadá nejstarší pes na světě. Bobby z Portugalska se dožil neuvěřitelného věku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.