Hrad prozradil, kdy vystaví korunovační klenoty. K vidění budou v katedrále sv. Víta

​Pražský hrad oznámil, že korunovační klenoty vystaví v katedrále svatého Víta. Po 68 letech tak naváže na prvorepublikovou tradici. Návštěvníci si je budou moci prohlédnout mezi 17. až 21. lednem 2023. Hrad na tiskové konferenci také potvrdil, že svatováclavská koruna je relikvií.

O plánovaném vystavení informoval hradní kancléř Vratislav Mynář. Dne 16. ledna budou klenoty vyjmuty z Korunní komory, která se nachází v kapli svatého Václava ve svatovítské katedrále. Po dnech vyhrazených pro veřejnost budou klenoty opět uloženy do Korunní komory. 

Korunní komora je nejnepřístupnějším místem na Pražském hradě. "Dveře, stejně jako pancéřová skříň na klenoty, mají sedm zámků a k jejich otevření a vyzdvižení klenotů se musí sejít sedm držitelů klíčů: prezident republiky, předseda vlády, arcibiskup pražský, předseda Poslanecké sněmovny, předseda Senátu, děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta a primátor hlavního města Prahy," připomíná Hrad.

[chooze:article;value:476834]

​Svatováclavská koruna je v korunovačním souboru nejstarší. Je zhotovena ze zlata vysoké ryzosti a zdobena drahými kameny a perlami. Váží téměř dva a půl kilogramu a je vysoká 19 centimetrů. Ke své korunovaci ji v roce 1347 nechal zhotovit Karel IV.

Ten ji následně věnoval svatému Václavovi a zanechal ji ke korunovaci dalších českých králů. Zlaté královské jablko a žezlo byly vyrobeny mnohem později. Jejich vznik se datuje do první poloviny 16. století.

Jak slavila Vánoce šlechta? Hrady a zámky ožívají, aby atmosféru ukázaly:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.