Hrad Windsor už svítí. Vánoční strom tam zdobí přes 33 tisíc světýlek

Windsor. Po Pražském hradu druhý nejstarší a největší obydlený hrad na světě, který je domovem britské královské rodiny už téměř tisíc let, a to včetně zesnulé královny Alžběty II. I toto historické sídlo se letos obléklo do vánočního kabátu.

Středobodem celé výzdoby je vzrostlá vánoční jedle. "Vánoční strom měří šest metrů a pochází z Windsorského velkého parku. Zdobí ho celkem 33 500 světélek," uvedla kurátorka výzdoby Kathryn Jonesová.

[chooze:article;value:530914]

​Letošní výzdoba se nese v duchu Podvazkového rytířského řádu, od jehož založení uplynulo už 675 let. "Podvazkový řád je nejstarší rytířský řád v Británii, dokonce jeden z nejstarších v celé Evropě. Založil ho král Eduard III. Výročí založení symbolizuje obrovská hvězda na špici stromu a také porcelán, který je vystaven na stole," dodala Jonesová.

Do sváteční atmosféry se zahalila i jídelna v komnatě Waterloo. Téměř pět metrů dlouhý prostřený stůl přímo vyzývá k zasednutí k pořádné štědrovečerní hostině. Té se ale nedočká. Královská rodina Vánoce oslaví na sandringhamském panství.

Všechna tato krása ale naštěstí nezůstane skryta za hradní bránou. Některé prostory hradu se už otevřely veřejnosti a vychutnat si tamní vánoční atmosféru tak mohou i návštěvníci, a to až do 1. ledna.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.