Hrad zveřejnil první informace o inauguraci Petra Pavla. Bude bez hostů z ciziny

Přípravy na prezidentskou inauguraci jsou v plném proudu. Už za dva týdny složí vítěz prezidentských voleb Petr Pavel prezidentský slib a oficiálně se ujme své funkce. Den předtím se budou na Pražském hradě konat generální zkoušky, které zajistí, že ceremoniál proběhne hladce.

Den inaugurace stanovil Parlament spolu s prezidentskou kanceláří na 9. března. Ceremoniál začne ve 14 hodin ve Vladislavském sále, kde bude Petr Pavel skládat prezidentský slib na Ústavu České republiky. Poslanecká sněmovna na inauguraci rozeslala vybraným hostům pozvánky.

[chooze:article;value:490020]

Samotný ceremoniál bude moci sledovat i veřejnost. "Zajistili jsme obrazovky, na kterých bude možné inauguraci sledovat přímo z Hradčanského náměstí nebo z třetího nádvoří Hradu," prohlásil vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Inaugurace se nebudou účastnit hosté ze zahraničí. "Z organizačních důvodů jsme se rozhodli, že pozveme pouze činitele z České republiky," sdělila budoucí kancléřka Hradu Jana Vohralíková.

Ještě před začátkem ceremoniálu se spolu také setkají Petr Pavel a stávající prezident Miloš Zeman i jejich manželky. "Prezidentské páry spolu poobědvají ve dvanáct hodin v prostorech Hradu. Z bezpečnostních důvodů nemohu sdělit, kde přesně se bude slavnostní oběd konat," přiblížil stávající kancléř Vratislav Mynář.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.