Hradec Králové povolil lov vlků. Jde o preventivní krok, hájí se úřad

"Jedná se o udělení výjimky pro 17 takzvaných honiteb na Trutnovsku. V tuto chvíli se jedná o preventivní krok, kdyby se vyskytl problematický jedinec, kterého by bylo potřeba odstranit z populace," uvedl mluvčí královéhradeckého krajského úřadu Dan Lechmann.
Přelomové rozhodnutí krajského úřadu přitom nezpochybňují ani ochránci zvířat. "Je to mýtus. Souběh těchto rozhodnutí je zcela v souladu se zákonem," řekla vedoucí oddělení druhové ochrany živočichů Agentury ochrany krajiny a přírody ČR Jindřiška Jelínková.
V Česku je podle ochránců zvířat aktuálně okolo 200 vlků. Rozhodnutí Královéhradeckého kraje podle nich rozhodně neznamená, že by se mělo ihned začít s jejich odstřelem. Úřední mašinérii spustilo opakované pozorování dvou vlků letos na jaře v oblasti Janských Lázní a Rudníku, kdy šelmy ztratily plachost a ignorovaly přítomnost člověka. Ochránci sami na tento jev úřad upozornili.

[chooze:article;value:510910]

​O případném odstřelu vlků by rozhodoval tzv. pohotovostní štáb, který tvoří ochránci zvířat, krajský úřad, myslivci, policisté a další instituce. Ti by se v naléhavém případě museli shodnout. "Těmi výjimkami se odstraní administrativní procedura, kdy by bylo nutné čekat na ukončení jednotlivých správních řízení, kterými se prolamují zákazy slovových zákonů," dodala Jelínková.
I tak je odstřel vlka až poslední možností. Předcházet mu bude plašení gumovými projektily či sledování pomocí telemetrických obojků. "Českomoravská jednota s tímto rozhodnutím nemá žádný problém. Samozřejmě to usnadní lov vlků. Ale myslivci si nemohou myslet, že dnešním dnem je povoleno lovit vlky v rámci České republiky anebo v té oblasti, pro kterou to bylo vydáno. Je to pouze první krok, aby se eliminoval zdlouhavý proces povolování," řekl předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota.
Kromě Trutnovska jsou podle ochránců zvířat další problematičtí vlci také na Frýdecko-Místecku, Písecku či Prostějovsku. "Letos už jsou zabezpečení chovatelů na mnohem lepší úrovni a došlo minimálně ke třem útokům vlků na dobře zabezpečených chovech ovcí. Snad jenom jeden případ byl takový, který bychom mohli vyhodnotit, že vlk překonal nepřekonatelné," dodala Jelínková. Poslední slovo před případným odstřelem vlka má mít vždy ministerstvo životního prostředí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.