Hraje o vše. Bidenův projev o stavu unie byl ohnivý a na Trumpovi nenechal nit suchou

Projev před oběma komorami Kongresu a miliony diváků u televizních obrazovek dal Bidenovi jedinečnou možnost zapůsobit na voliče. Poselství prezidenta se tak proměnilo v jeho předvolební kampaň, uvedla BBC.

Biden byl pod drobnohledem nejen kvůli tomu, co řekne, ale i jakým způsobem bude vystupovat, vzhledem k věku 81 let, který z něj dělá nejstaršího prezidenta v historii země. Nadšený, ohnivý a díky častým útokům na Donalda Trumpa i agresívní projev měl národu ukázat, že má dost energie na další čtyři roky vlády.

Biden se do svého pravděpodobného soupeře v letošním prezidentském souboji pustil hned od začátku, když mluvil o jeho podlézání Rusku. Trumpa nejmenoval, celou dobu o něm hovořil jako o svém předchůdci či bývalém republikánském prezidentovi.

[chooze:article;value:544336]

​Biden zdůraznil, že Spojené státy neodejdou z NATO, apeloval na pomoc Ukrajině a varoval předtím, že se jinak ruský prezident Putin nezastaví, přičemž se pohoršil nad Trumpovou výzvou k ruské invazi do zemí NATO, které neutrácejí dost peněz na obranu. Zároveň řekl, že USA na Ukrajinu nepošlou vojáky.

Kromě poklonkování Rusku obvinil Biden svého rivala z ohrožování demokracie a překrucování historie v souvislosti s útokem Trumpových příznivců na Kapitol po prohraných minulých volbách. "Nemůžete milovat svou zemi jen tehdy, když vyhrajete," řekl prezident.

Ve srovnání s Trumpovou érou také Biden podle CNN vychvaloval stav ekonomiky za své vlády a hovořil o vyšším zdanění nejbohatších lidí. Rovněž slíbil podporu bydlení daňovou úlevou lidem, kteří si pořizují první dům. Republikány zkritizoval rovněž za odpor k sociálním opatřením, jako například ke zlevnění léků na předpis a dostupnosti zdravotné péče či za odmítání omezení prodeje zbraní.

Biden rovněž slíbil, že znovu zakotví v zákoně právo na potrat na federální úrovni.

[chooze:article;value:543028]

​Ohledně války v Gaze prezident zdůraznil, že nepřetržitě pracuje na dohodě o příměří. Oznámil také vznik provizorního přístavu, který v Pásmu vybuduje americká armáda, aby tam mohla v dostatečném množství proudit humanitární pomoc.

V útoku na Trumpa pokračoval i tím, že podle něj bývalý prezident zablokoval zpřísnění migračního zákona, neboť se mu krize na mexických hranicích hodí v předvolební kampani.

Poznámkou o tom, že "někteří v mém věku“ žijí záští, pomstou a odplatou "ale já takový nejsem“ narážel Biden na věk svého rivala, který je jen o čtyři roky mladší. Ke svém věku se prezident dostal na závěr 80minutového proslovu, když řekl: "Vím, že na to možná nevypadám, ale už jsem tu nějakou dobu, a když se dostanete do mého věku, některé věci se stanou jasnějšími než kdy jindy."

Jeho řeč často přerušovali demokratičtí zákonodárci potleskem ve stoje. Donald Trump se mu souběžně snažil vracet údery na své sociální síti a obvinil ho mimo jiné z devastace Ameriky i z toho, že zpráva o stavu Unie byla plná obrovského zkreslování a lží.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.